Hodnocení nutričního stavu pacientů ve vybraném zdravotnickém zařízení

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Václavíková, Klára
dc.contributor.author Hojná, Valerie
dc.date.accessioned 2022-07-02T04:47:49Z
dc.date.available 2022-07-02T04:47:49Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-05-05
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/79492
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá hodnocením nutričního stavu pacientů hospitalizovaných na interním oddělení. V teoretické části jsou popsány kapitoly o výživě ve stáří, poruchách výživy a možnostech nutriční podpory. Dále je zde přehled o metodách hodnocení nutričního stavu a popis nástrojů pro identifikaci malnutrice. Praktická část hodnotí nutriční stav seniorů pomocí tří mezinárodně uznávaných škál: Mini Nutritional Assessment - Short Form, Malnutrition Universal Screening Tool a Nutritional Risk Screening 2002. Dle škály MNA-SF má normální stav výživy 48 % respondentů, dále 44 % respondentů je v riziku podvýživy a 8 % podvyživených. Škála MUST řadí do kategorie nízkého rizika podvýživy 76 % respondentů, do kategorie středního rizika 20 % a vysoké riziko podvýživy hrozí u 4 % respondentů. Poslední škála NRS 2002 zařazuje 58 % respondentů do kategorie normálního stavu výživy a 42 % do kategorie rizika malnutrice. Pro sběr dat je použita metoda dotazníkového šetření. Výsledky jsou zobrazeny pomocí tabulek či grafů a jsou shrnuty v diskuzi a závěru. cze
dc.format 81 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject výživa cze
dc.subject poruchy výživy cze
dc.subject nutriční screening cze
dc.subject nutriční podpora cze
dc.subject nutrition eng
dc.subject eating disorders eng
dc.subject nutritional screening eng
dc.subject nutritional support eng
dc.title Hodnocení nutričního stavu pacientů ve vybraném zdravotnickém zařízení cze
dc.title.alternative Evaluation of the nutritional status of patients in a selected medical facility eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.contributor.referee Marková, Iva
dc.date.accepted 2022-06-23
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the evaluation of the nutritional status of patients hospitalized in the internal medicine department. The theoretical part describes the chapters on nutrition in old age, eating disorders and nutritional support options. There is also an overview of methods for assessing nutritional status and a description of tools for identifying malnutrition. The practical part evaluates the nutritional status of seniors using three internationally recognized scales: Mini Nutritional Assessment - Short Form, Malnutrition Universal Screening Tool and Nutritional Risk Screening 2002. According to the MNA-SF scale, 48 % of respondents have a normal nutritional status, 44 % of respondents are at risk of malnutrition and 8 % are malnourished. The MUST scale ranks 76 % of respondents in the category of low risk of malnutrition, 20 % in the category of medium risk and 4 % of respondents at high risk of malnutrition. The last scale NRS 2002 classify 58 % of respondents in the category of normal nutritional status and 42 % in the category of malnutrition risk. For data collection is, used questionnaire survey method. The results are displayed using tables or graphs and are summarized in the discussion and conclusion. eng
dc.description.department Fakulta zdravotnických studií cze
dc.thesis.degree-discipline Všeobecná sestra cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta zdravotnických studií cze
dc.thesis.degree-program Ošetřovatelství cze
dc.description.defence Student/ka úspěšně obhájil/a bakalářskou práci, odpověděl/a na doplňující otázky oponenta. cze
dc.identifier.stag 44211
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet