Digitální knihovnaUPCE
 

Hodnocení nutričního stavu pacientů ve vybraném zdravotnickém zařízení

Bakalářská práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2022

Vedoucí práce

Václavíková, Klára

Oponent

Marková, Iva

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Bakalářská práce se zabývá hodnocením nutričního stavu pacientů hospitalizovaných na interním oddělení. V teoretické části jsou popsány kapitoly o výživě ve stáří, poruchách výživy a možnostech nutriční podpory. Dále je zde přehled o metodách hodnocení nutričního stavu a popis nástrojů pro identifikaci malnutrice. Praktická část hodnotí nutriční stav seniorů pomocí tří mezinárodně uznávaných škál: Mini Nutritional Assessment - Short Form, Malnutrition Universal Screening Tool a Nutritional Risk Screening 2002. Dle škály MNA-SF má normální stav výživy 48 % respondentů, dále 44 % respondentů je v riziku podvýživy a 8 % podvyživených. Škála MUST řadí do kategorie nízkého rizika podvýživy 76 % respondentů, do kategorie středního rizika 20 % a vysoké riziko podvýživy hrozí u 4 % respondentů. Poslední škála NRS 2002 zařazuje 58 % respondentů do kategorie normálního stavu výživy a 42 % do kategorie rizika malnutrice. Pro sběr dat je použita metoda dotazníkového šetření. Výsledky jsou zobrazeny pomocí tabulek či grafů a jsou shrnuty v diskuzi a závěru.

Rozsah stran

81 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Všeobecná sestra

Studijní program

Ošetřovatelství

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

výživa, poruchy výživy, nutriční screening, nutriční podpora, nutrition, eating disorders, nutritional screening, nutritional support

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced