Digitální knihovnaUPCE
 

Sledování kvality života pacientů s Crohnovou chorobou

Disertační práce

Abstrakt

Crohnova nemoc jako chronické onemocnění ovlivňuje každodenní život jedince. Ten se potýká s mnoha pro něj nepříjemnými projevy nemoci a to nejen v době diagnostikování nemoci a krátce po ní, ale u většiny jedinců přetrvávají v menší nebo větší intenzitě po celý zbytek jeho života. Tyto problémy následně mohou zasahovat do psychických, ale i sociálních a dalších aspektů života. Crohnova nemoc je tedy komplexním zdravotním problémem, který je jedincem vnímán individuálně a rozdílně může být vnímána i kvalita jeho života. Předložená práce poskytuje komplexní pohled na problematiku subjektivně vnímané kvality života nemocných s chronickým onemocněním Crohnova nemoc. S ohledem na zjištěné, lze výsledky této práce využít nejen pro rozšíření teoretické základny interního ošetřovatelství, ale také v metodologii ošetřovatelské klinické praxe. Závěr práce nabízí návrh možných ošetřovatelských intervencí ke zlepšení kvality života nemocných s Crohnovou nemocí.
Crohn's disease is a chronic disease that affects the daily life of an individual. The individual is faced with many unpleasant manifestations of the disease not only at the time of diagnosis and shortly thereafter, but in most individuals, these persist in greater or lesser intensity throughout the rest of their lives. These problems may subsequently interfere with psychological as well as social and other aspects of life. Crohn's disease is therefore a complex health problem that is perceived individually, and the quality of life may also be perceived differently. The presented work provides a comprehensive view of the issue of subjectively perceived quality of life of patients with chronic Crohn's disease. Taking into account the findings, the results of this work can be used not only to expand the theoretical basis of internal medicine nursing, but also in the methodology of nursing clinical practice. In conclusion, the thesis offers a proposal of possible nursing interventions to improve the quality of life of patients with Crohn's disease.

Rozsah stran

231 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Ošetřovatelství

Studijní program

Ošetřovatelství

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Crohnova nemoc, kvalita života, ošetřovatelský model, Nancy Roper, Crohn's disease, quality of life, nursing model, Nancy Roper

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced