Digitální knihovnaUPCE
 

Doplňující pedagogické studium

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/78696

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 16
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Použití autoevaluačních technik u žáků základních škol a jeho dopady
    (Univerzita Pardubice, 2023) Saveleva, Vlasta; Ďatko, Ilona; Rýdl, Karel
    Práce se věnuje překladu dvou významných odborných textů nahlížejících na využití autoevaluačních technik při výuce matematiky na základní škole. Kromě kompletního překladu textů z anglického do českého jazyka práce srovnává dosažené výsledky a nabízí doporučení, jak autoevaluační techniky efektivně zahrnout do praktické výuky.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Psychologie vzdělávání dospělých
    (Univerzita Pardubice, 2023) Zoufalý, David; Ďatko, Ilona; Šándorová, Zdenka
    Ve své závěrečné práci se zaměřuji na psychologii vzdělávání dospělých. Práce pojednává o jednotlivých fázích dospělosti v kontextu vývojové psychologie, definuje osobnost člověka, předpoklady ke vzdělávání, motivaci, styly učení, ale i zásady vzdělávání dospělých. Nedílnou součástí práce je rozlišení vzdělávání dospělých, celoživotní učení, ale i významní představitelé vzdělávání dospělých a jejich teorie.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Styly učení žáků základní školy
    (Univerzita Pardubice, 2023) Přemyslovská, Kateřina; Rýdl, Karel; Ehlová, Marcela
    Práce je věnována stylům učení u žáků základní školy a faktorům, které učení žáků ovlivňují, ať již pozitivně nebo negativně. Je rozdělena na teoretickou číst, která se věnuje vysvětlení základních pojmů jako je myšlení, paměť, učení a vztahy mezi nimi. Dále pak popisuje jednotlivé styly učení a vnější i vnitřní faktory, které učení ovlivňují. V druhé empirické části je tato teorie ověřena kvantitativním výzkumem.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Výuka chemie ve spojených třídách na malé ZŠ v Kunvaldě, začínající učitel
    (Univerzita Pardubice, 2023) Kreisingerová, Michaela; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Závěrečná práce doplňujícího pedagogického studia je zaměřena na výuku chemie na druhém stupni základních škol pro začínající učitele. První část se věnuje základní vesnické škole v Kunvaldě, jejímu okolí a dále cílům kladeným v předmětu chemie z hlediska historie a současné době. Ve druhé části se práce zabývá výukou chemie v samostatných třídách, ale i ve spojených ročnících. Také se v práci řeší otázka motivace a inovace se samotnými žáky a různé inovativní metody výuky, překonání vlastních nejistot.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Působení hry a hudby na žáka se selektivním mutismem
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jarolímková, Jana; Ehlová, Marcela; Ďatko, Ilona
    Závěrečná práce se zabývá problematikou poruchy řeči, která se nazývá elektivní mutismus. V teoretické části popisuje elektivní mutismus, jeho příčiny nebo jak pracovat s dětmi, u kterých se tato porucha objeví. Dále je uveden příklad elektivního mutismu u konkrétní žákyně. Na to navazují metody výuky, které mají za cíl zapojit děti s touto poruchou řeči co nejpřirozeněji do školních aktivit za pomoci her a hudby.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Návrh učebního textu pro předmět Konstrukční cvičení na střední škole stavební
    (Univerzita Pardubice, 2021) Novák, Michael; Ďatko, Ilona; Hájková, Lucie
    Závěrečná práce se zabývá návrhem učebního textu na výpočet potřeby vody a trasování vodovodních řadů, které jsou jedněmi z kapitol předmětu "Konstrukční cvičení". Předmět se vyučuje na středních školách stavebních, které mají akreditaci pro obor Vodní stavby. Součástí závěrečné práce je také didaktický rozbor navrženého textu.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Vztah romské rodiny ke vzdělávání žáků na speciální a praktické škole
    (Univerzita Pardubice, 2020) Pilařová, Jitka; Sychrová, Adriana; Myslivec, Jaroslav
    Předpokládaná závěrečná práce je zaměřena na vztahy romských rodičů a jejich dětí ke vzdělávání ve speciální a praktické škole. Teoretická část se v první kapitole zabývá romskou rodinou, kulturou, tradicemi a výchovou. Druhá kapitola se věnuje romské komunikaci, oblékání, bydlení a osobnostní charakteristice Romů. Třetí kapitola popisuje vzdělávání Romů a spolupráci romské rodiny se školou. Součástí teoretické části je také charakteristika základní školy speciální. Praktická část na základě užití metod rozhovoru podává informace o postoji romských rodičů a jejich dětí ke školnímu vzdělávání, celkové spokojenosti se školou a faktorech, které ovlivňují vzdělávání romských dětí.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Využití aktivizačních metod na střední škole v hodinách chemie
    (Univerzita Pardubice, 2020) Matajová, Šárka; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Tato závěrečná práce se skládá z teoretické a praktické části a zaměřuje se na využití aktivizačních metod v hodinách chemie. V teoretické části je v krátkosti popsaná didaktika chemie a pojetí výuky. Více zde jsou zpracovány aktivizační metody a jejich stručný přehled s tím, že nejvíce pozornosti je věnováno problémovému vyučování a hrám. Praktická část obsahuje konkrétně zpracované aktivizační metody problémového vyučování a her, které je možné využít v hodinách chemie s žáky 1. ročníků na gymnáziu.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Rozbor vyučovací hodiny jako způsob poznávání práce učitele
    (Univerzita Pardubice, 2020) Kárová, Tatiana; Ďatko, Ilona; Rýdl, Karel
    Práce názorně ukazuje provedení hloubkového rozboru videozáznamu z hodiny matematiky vedené Hejného metodou a rozboru z pohledu 12 klíčových principů. Seznamuje s metodikou provádění rozboru, mluví o tom, proč rozbor dělat a jaké cíle si stanovit. Stručně charakterizuje Hejného metodu, její východiska a 12 klíčových principů. Ukazuje možnosti pro zlepšení výuky pomocí rozboru vlastní hodiny.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Jak učitel na 1. stupni ZŠ ovlivňuje vztah dítěte ke škole a ke vzdělání
    (Univerzita Pardubice, 2020) Bočková, Petra; Rýdl, Karel; Hájková, Lucie
    Závěrečná práce doplňujícího pedagogického studia je zaměřena na aktuální informace o vývoji a potřebách dětí, o proměně mozku v čase růstu, jak motivace působí na děti. V práci popisuji tři typy přístupů ke vzdělání a k výchově, různé typy vzdělávání, metody výuky a vliv vzdělávání na společnost.