Digitální knihovnaUPCE
 

Doplňující pedagogické studium

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/78696

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 39
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Studijní materiály pro výuku finanční gramotnosti v praktické škole dvouleté
    (Univerzita Pardubice, 2024) Smejkalová, Dita; Ďatko, Ilona; Ehlová, Marcela
    Práce se věnuje výuce finanční gramotnosti v praktické škole dvouleté. Konkretizuje, jací žáci mohou být do školy přijati a kteří žáci převážně tuto školu navštěvují. Specifikuje jednotlivá mentální a zdravotní postižení a poruchy. Dále se zaměřuje na praktické příklady, cvičení, křížovky, spojovačky a jiné studijní materiály, se kterými žáci mohou během vyučování pracovat.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Techniky moderního lektorství v praxi na základních a středních školách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mervart, Jaroslav; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Práce je zaměřena na techniky a styly moderního lektorství v praxi na základních a středních školách. Úvod práce se snaží zjistit, zda je možné naučit žáky dobru, morálním hodnotám a proč je důležité budovat charakter. Dále práce rozebírá přístupy k výchově, která by měla být neoddělitelnou součástí vzdělávání. Vymezuje také moderní přístupy a techniky vzdělávání. V závěru se práce zabývá morálními aspekty umělé inteligence ve vzdělávání.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Metody kritického myšlení jako prostředek vedoucí k rozvoji čtenářské gramotnosti žáků 2.stupně ZŠ
    (Univerzita Pardubice, 2024) Maivald, Markéta; Rýdl, Karel; Myslivec, Jaroslav
    Práce se zabývá metodami kritického myšlení, které se aplikují ve výuce českého jazyka a literatury pro rozvoj čtenářských kompetencí. Teoretická část práce se věnuje definování pojmu kritické myšlení a historickému náhledu na tento fenomén. Tato část práce charakterizuje modely rozvíjející kritické myšlení a představí základní metodické a didaktické koncepce osvojování a kultivace kritického myšlení. Dále se zaměřuje na program Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) a jeho třífázový model výuky E-U-R. Cílem praktické části práce je předložit návrh vyučovací jednotky s použitím metod kritického myšlení.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Projektový den – Jak tělo funguje?
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bridziková, Veronika; Šándorová, Zdeňka; Ehlová, Marcela
    Závěrečná práce s názvem „Projektový den – Jak tělo funguje?“ je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická a pojednává o tom, jaký byl vzdělávací systém od roku 1990 plný změn. V těchto změnách šlo o individuální přístup k žákům. Práce popisuje moderní vzdělávací strategie ve škole 21. století, zaobírá se základními poznatky o historii projektové výuky. Dále vysvětluje, co je to RVP VZ a na co RVP klade důraz jako jsou například klíčové kompetence, provázanost se vzdělávacím obsahem, uplatnění získaných vědomostí a dovedností v praktickém životě. Vysvětlení pojmu ŠVP, který si škola podle RVP stanovuje sama. Práce se zaměřuje na jednu oblast vzdělávání a tím je Člověk a příroda a v ní oborem přírodopisu a její charakteristikou v projektové výuce a začlenění do vzdělávacího procesu s využitím aktivizačních metod. Důležité je, aby žák viděl v projektu smysl a motivaci. Role učitele v projektové výuce je proměnlivá. Učitel přebírá roli spolutvůrce, poradce a motivátora. Učitel má být zároveň facilitátorem, který dokáže rozvíjet žakovu osobnost. Na 2. stupni ZŠ se učitel setkává s žáky, kteří přechází z etapy dětství do dospělosti, proto je důležitá empatie učitele k tomuto emočnímu, impulzivnímu a choulostivému období žáka. K tomu učiteli slouží klíčové kompetence, které připravují během žákova vzdělání na život. Z tohoto důvodu je projektová výuka tak důležitá. Zde si žák osvojí dovednosti, jako jsou: spolupráce, osobní rozvoj a zodpovědnost. Dovednosti, které žáci získají prostřednictví projektového vyučování jsou trvale a vysoce efektivní v nástupu do života dále v celoživotním vzdělávání a v pracovním procesu. Druhá praktická část se zaměřuje na využití projektové výuky na 2. stupni ZŠ ve vzdělávací oblasti Člověk a příroda v oboru přírodopisu. Tato část je metodikou pro učitele 2. stupně ZŠ pro realizaci projektového dne na téma Jak tělo funguje? V této části je ucelený soupis orgánových soustav a popis, jak projekt realizovat. Jsou zde přesně definované klíčové kompetence a návrh projektu. Projet obsahuje cíle, doporučení, otázky a úkoly, motivaci, doprovodné texty v podobě PowerPointových prezentací a řešení každé části. Práce seznamuje s využitím projektové výuky na celý projektový den nebo ve vyučovacím procesu a může pomoci jak začínajícím učitelům, tak učitelům s dlouhodobou praxí, kteří chtějí svou výuku obohatit.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Použití autoevaluačních technik u žáků základních škol a jeho dopady
    (Univerzita Pardubice, 2023) Saveleva, Vlasta; Ďatko, Ilona; Rýdl, Karel
    Práce se věnuje překladu dvou významných odborných textů nahlížejících na využití autoevaluačních technik při výuce matematiky na základní škole. Kromě kompletního překladu textů z anglického do českého jazyka práce srovnává dosažené výsledky a nabízí doporučení, jak autoevaluační techniky efektivně zahrnout do praktické výuky.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Psychologie vzdělávání dospělých
    (Univerzita Pardubice, 2023) Zoufalý, David; Ďatko, Ilona; Šándorová, Zdenka
    Ve své závěrečné práci se zaměřuji na psychologii vzdělávání dospělých. Práce pojednává o jednotlivých fázích dospělosti v kontextu vývojové psychologie, definuje osobnost člověka, předpoklady ke vzdělávání, motivaci, styly učení, ale i zásady vzdělávání dospělých. Nedílnou součástí práce je rozlišení vzdělávání dospělých, celoživotní učení, ale i významní představitelé vzdělávání dospělých a jejich teorie.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Styly učení žáků základní školy
    (Univerzita Pardubice, 2023) Přemyslovská, Kateřina; Rýdl, Karel; Ehlová, Marcela
    Práce je věnována stylům učení u žáků základní školy a faktorům, které učení žáků ovlivňují, ať již pozitivně nebo negativně. Je rozdělena na teoretickou číst, která se věnuje vysvětlení základních pojmů jako je myšlení, paměť, učení a vztahy mezi nimi. Dále pak popisuje jednotlivé styly učení a vnější i vnitřní faktory, které učení ovlivňují. V druhé empirické části je tato teorie ověřena kvantitativním výzkumem.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Výuka chemie ve spojených třídách na malé ZŠ v Kunvaldě, začínající učitel
    (Univerzita Pardubice, 2023) Kreisingerová, Michaela; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Závěrečná práce doplňujícího pedagogického studia je zaměřena na výuku chemie na druhém stupni základních škol pro začínající učitele. První část se věnuje základní vesnické škole v Kunvaldě, jejímu okolí a dále cílům kladeným v předmětu chemie z hlediska historie a současné době. Ve druhé části se práce zabývá výukou chemie v samostatných třídách, ale i ve spojených ročnících. Také se v práci řeší otázka motivace a inovace se samotnými žáky a různé inovativní metody výuky, překonání vlastních nejistot.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Působení hry a hudby na žáka se selektivním mutismem
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jarolímková, Jana; Ehlová, Marcela; Ďatko, Ilona
    Závěrečná práce se zabývá problematikou poruchy řeči, která se nazývá elektivní mutismus. V teoretické části popisuje elektivní mutismus, jeho příčiny nebo jak pracovat s dětmi, u kterých se tato porucha objeví. Dále je uveden příklad elektivního mutismu u konkrétní žákyně. Na to navazují metody výuky, které mají za cíl zapojit děti s touto poruchou řeči co nejpřirozeněji do školních aktivit za pomoci her a hudby.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Aktivizující metody výuky při výuce anglického jazyka a doplňkové materiály
    (Univerzita Pardubice, 2022) Loudová Ettelová, Hana; Ďatko, Ilona; Rýdl, Karel
    Tato závěrečná práce se zaměřuje na aktivizující metody, a to hlavně při výuce anglického jazyka. V teoretické části je objasněno a definováno, co to aktivizující metoda je, jak se využívá a také jaké jsou aspekty ovlivňující jejich volbu a účinnost. V praktické části byl nejdříve proveden výzkum na konkrétní základní škole. Cílem průzkumu bylo zjistit, jak je hodnocen přístup učitele a metoda výuky mezi žáky. Také jaký vliv má metoda výuky na znalosti žáků, což bylo ověřeno krátkým testem. Na základě vlastních zkušeností i poznatků z průzkumu byl v poslední kapitole navržen mimo jiné i časový plán hodiny, přístup učitele, a především rozložení vhodné učebnice. Cílem práce tedy bylo použít poznatky z průzkumu i literární rešerše při plánování ideální výuky anglického jazyka.