Digitální knihovnaUPCE
 

Doplňující pedagogické studium

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/78696

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 122
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Výukové materiály pro žáky 6. ročníku ZŠ s IVP z předmětu Přírodopis
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vajsarová, Zuzana; Čermák, Zdeněk; Sychrová, Adriana
    Předmětem práce je zpracování výukových materiálů pro žáky 6. ročníku z předmětu přírodopis. Tato práce pojednává o žácích se specifickými poruchami učení s individuálním vzdělávacím plánem. Dále se zaměřuje na práci s žáky s IVP v předmětu přírodopis.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Práce s chybou
    (Univerzita Pardubice, 2024) Stachová, Edita; Ďatko, Ilona; Šándorová, Zdenka
    Tato práce se zabývá problematikou korekce chyb při výuce anglického a německého jazyka. Jejím cílem je rozebrat všechna úskalí, na které pedagogové při své práci v oblasti opravy chyb u svých žáků a studentů narážejí, a nabídnout jim různé přístupy k efektivní korekci chyb. Výzkumná část se zaměřuje na práci s chybou v kontextu skupinové práce, a to v osmém ročníku jedné z pardubických základních škol.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Pokusy v přírodovědě a jejich využití ve výuce
    (Univerzita Pardubice, 2024) Sobotková, Radka; Ďatko, Ilona; Rýdl. Karel
    Závěrečná práce terminologicky vymezuje pojem přírodovědný pokus, seznamuje s jeho druhy a charakteristikou. Zcela konkrétně se zabývá postupy u vybraných pokusů, které budou sloužit žákům prvního stupně, zejména 4. a 5. ročníku, jako návod k provádění. Důležitou částí práce je i popis role učitele při přípravě pokusu a role žáků při samotné práci s pokusem. Práce ověřuje ideu, že pokus je efektivní metodou výuky předmětu přírodověda, při které žáci aktivizují své myšlení a získávají vědecké kompetence.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Studijní materiály pro výuku finanční gramotnosti v praktické škole dvouleté
    (Univerzita Pardubice, 2024) Smejkalová, Dita; Ďatko, Ilona; Ehlová, Marcela
    Práce se věnuje výuce finanční gramotnosti v praktické škole dvouleté. Konkretizuje, jací žáci mohou být do školy přijati a kteří žáci převážně tuto školu navštěvují. Specifikuje jednotlivá mentální a zdravotní postižení a poruchy. Dále se zaměřuje na praktické příklady, cvičení, křížovky, spojovačky a jiné studijní materiály, se kterými žáci mohou během vyučování pracovat.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Techniky moderního lektorství v praxi na základních a středních školách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mervart, Jaroslav; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Práce je zaměřena na techniky a styly moderního lektorství v praxi na základních a středních školách. Úvod práce se snaží zjistit, zda je možné naučit žáky dobru, morálním hodnotám a proč je důležité budovat charakter. Dále práce rozebírá přístupy k výchově, která by měla být neoddělitelnou součástí vzdělávání. Vymezuje také moderní přístupy a techniky vzdělávání. V závěru se práce zabývá morálními aspekty umělé inteligence ve vzdělávání.
  • Náhled
    Závěrečná práceOtevřený přístup
    Metody kritického myšlení jako prostředek vedoucí k rozvoji čtenářské gramotnosti žáků 2.stupně ZŠ
    (Univerzita Pardubice, 2024) Maivald, Markéta; Rýdl, Karel; Myslivec, Jaroslav
    Práce se zabývá metodami kritického myšlení, které se aplikují ve výuce českého jazyka a literatury pro rozvoj čtenářských kompetencí. Teoretická část práce se věnuje definování pojmu kritické myšlení a historickému náhledu na tento fenomén. Tato část práce charakterizuje modely rozvíjející kritické myšlení a představí základní metodické a didaktické koncepce osvojování a kultivace kritického myšlení. Dále se zaměřuje na program Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) a jeho třífázový model výuky E-U-R. Cílem praktické části práce je předložit návrh vyučovací jednotky s použitím metod kritického myšlení.
  • Náhled
    Závěrečná práceStatus neznámý
    Informační gramotnost pro učitele
    (Univerzita Pardubice, 2024) Klimentová Repaská, Eva; Rýdl, Karel; Ďatko, Ilona
    Závěrečná práce doplňkového pedagogického studia je zaměřena na zpracování Příručky (školicí aktivity) pro pedagogické sbory v oblasti informační gramotnosti, s úvodem do teorie bezpečnosti státu a eticko legislativního rámce dotčené problematiky. Cílem práce je seznámení učitelů s tématy jako: bezpečnost státu, formy hybridních hrozeb, role armády a její spolupráce s MŠMT v dané problematice, sonda do podpůrných projektů a portálů pro učitele a veřejnost, které se tématu věnují, morálně etický a legislativní dopad problému na výkon učitelské praxe, informační a mediální gramotnost učitele, trénink každodenního hrdiny (jak obstát v krizové situaci a dobře se orientovat v dané oblasti). Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, ve kterých bylo zpracováno jak samotné znění Příručky (obsah školicí aktivity), tak vlastní didaktický rozbor navrženého didaktického textu.
  • Náhled
    Závěrečná práceStatus neznámý
    Didaktika informatiky v praxi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Flíger, Petr; Ehlová, Marcela; Ďatko, Ilona
    Tato závěrečná práce se věnuje problematiky didaktiky předmětu Informatika na základní škole. Seznamuje s didaktickými metodami a prostředky, které jsou prakticky používány při výuce na základní škole. Dále představuje zkušenosti z několika oblastí a témat výuky Informatiky.
  • Náhled
    Závěrečná práceStatus neznámý
    Projektový den – Jak tělo funguje?
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bridziková, Veronika; Šándorová, Zdeňka; Ehlová, Marcela
    Závěrečná práce s názvem „Projektový den – Jak tělo funguje?“ je rozdělena do dvou částí. První část je teoretická a pojednává o tom, jaký byl vzdělávací systém od roku 1990 plný změn. V těchto změnách šlo o individuální přístup k žákům. Práce popisuje moderní vzdělávací strategie ve škole 21. století, zaobírá se základními poznatky o historii projektové výuky. Dále vysvětluje, co je to RVP VZ a na co RVP klade důraz jako jsou například klíčové kompetence, provázanost se vzdělávacím obsahem, uplatnění získaných vědomostí a dovedností v praktickém životě. Vysvětlení pojmu ŠVP, který si škola podle RVP stanovuje sama. Práce se zaměřuje na jednu oblast vzdělávání a tím je Člověk a příroda a v ní oborem přírodopisu a její charakteristikou v projektové výuce a začlenění do vzdělávacího procesu s využitím aktivizačních metod. Důležité je, aby žák viděl v projektu smysl a motivaci. Role učitele v projektové výuce je proměnlivá. Učitel přebírá roli spolutvůrce, poradce a motivátora. Učitel má být zároveň facilitátorem, který dokáže rozvíjet žakovu osobnost. Na 2. stupni ZŠ se učitel setkává s žáky, kteří přechází z etapy dětství do dospělosti, proto je důležitá empatie učitele k tomuto emočnímu, impulzivnímu a choulostivému období žáka. K tomu učiteli slouží klíčové kompetence, které připravují během žákova vzdělání na život. Z tohoto důvodu je projektová výuka tak důležitá. Zde si žák osvojí dovednosti, jako jsou: spolupráce, osobní rozvoj a zodpovědnost. Dovednosti, které žáci získají prostřednictví projektového vyučování jsou trvale a vysoce efektivní v nástupu do života dále v celoživotním vzdělávání a v pracovním procesu. Druhá praktická část se zaměřuje na využití projektové výuky na 2. stupni ZŠ ve vzdělávací oblasti Člověk a příroda v oboru přírodopisu. Tato část je metodikou pro učitele 2. stupně ZŠ pro realizaci projektového dne na téma Jak tělo funguje? V této části je ucelený soupis orgánových soustav a popis, jak projekt realizovat. Jsou zde přesně definované klíčové kompetence a návrh projektu. Projet obsahuje cíle, doporučení, otázky a úkoly, motivaci, doprovodné texty v podobě PowerPointových prezentací a řešení každé části. Práce seznamuje s využitím projektové výuky na celý projektový den nebo ve vyučovacím procesu a může pomoci jak začínajícím učitelům, tak učitelům s dlouhodobou praxí, kteří chtějí svou výuku obohatit.
  • Náhled
    Závěrečná práceStatus neznámý
    Návrh kapitoly učebního textu z českého jazyka pro 2. stupeň základní školy
    (Univerzita Pardubice, 2023) Malá, Renáta; Ďatko, Ilona; Rýdl, Karel
    Závěrečná práce doplňkového pedagogického studia je zaměřena na přípravu učebního textu zaměřeného na české národní obrození. Učební text je určen pro předmět český jazyk a literatura k využití na druhém stupni základních škol. Cílem této závěrečné práce je představit žákům klíčové události, nejvýznamnější osobnosti a díla, která s tímto obdobím souvisejí, a poskytnout jim tak komplexní pohled na jeho význam a vliv na vývoj naší kultury. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část a vlastní didaktický rozbor navrženého didaktického textu.