Digitální knihovnaUPCE
 

HILIC-MS analysis of common artificial sweeteners in food and beverages

ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
Náhled

Datum publikování

2021

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

University of Pardubice

Abstrakt

The five most common artificial sweeteners were analysed in various samples of food and beverages and other products using hydrophilic-interaction liquid chromatography coupled with mass spectrometry. The optimised method employed Hypersil Gold HILIC analytical column combined with a binary mobile phase of 50 mmol/L ammonium acetate in water (pH 5; A)/acetonitrile (B) operating at a gradient program of 90–65 % B for 10 min. The individual sweeteners were quantified by the calibration curve method and the data obtained compared with the data declared on the packaging.

Rozsah stran

p. 33-47

ISSN

1211-5541

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Scientific papers of the University of Pardubice. Series A, Faculty of Chemical Technology. 27/2021

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

ISBN

978-80-7560-387-6

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

artificial sweeteners, HPLC-MS, hydrophilic interaction liquid chromatography (HILIC), foodstuff

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced