Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šoukalová, Kristýna cze
dc.contributor.author Červenková, Zuzana cze
dc.contributor.author Holubová, Marie cze
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:35:20Z
dc.date.available 2021-05-15T18:35:20Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 1801-464X
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77226
dc.description.abstract Cíl: Popsat vyhodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2 typu. Metody: Sběr dat probíhal v období 08–11/2018 pomocí dotazníku s ověřenými psychometrickými vlastnostmi určeného pro českou populaci. Z výsledků získaných od 226 pacientů byla hodnocena obtížnost položek dotazníku pomocí výpočtu hodnoty obtížnosti Q a identifikovány položky s nejnižším znalostním skóre. Výsledky: Hodnoty obtížnosti položek se pohybovaly v rozmezí 0,24-0,77. Znalostní skóre se pohybovalo v rozmezí 23 % – 76 %. Z výzkumného šetření vyplynulo, že největší nedostatky ve znalostech mají nemocní o nutričních doporučeních v oblasti DIA potravin a symptomech hypoglykémie. Nejvyššího znalostního skóre bylo dosaženo u položky zjišťující, zda si člověk s diabetem může poškodit dolní končetiny, aniž by to cítil. Závěr: Úroveň znalostí respondentů lze hodnotit jako dobrou. Výsledky získané z průzkumného šetření budou sloužit ke zkvalitnění edukace osob s diabetem mellitem. cze
dc.format p. 16-18
dc.language.iso cze cze
dc.relation.ispartof Florence, volume 16, issue: 9-10 cze
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject diabetes mellitus cze
dc.subject diabetes mellitus eng
dc.subject znalost cze
dc.subject dotazník cze
dc.subject obtížnost cze
dc.subject položka cze
dc.subject knowledge eng
dc.subject questionnaire eng
dc.subject difficulty eng
dc.subject item eng
dc.title Hodnocení obtížnosti položek dotazníku a úrovně vybraných obecných znalostí u pacientů s diabetem mellitem 2. typu cze
dc.title.alternative Evaluation of the difficulty of the questionnaire items and the level of selected general knowledge in patients with type 2 diabetes mellitus eng
dc.type article cze
dc.description.abstract-translated Aim: Describe the evaluation of the difficulty of the items of this questionnaire and its level of knowledge in patients with type 2 diabetes. Methods: The data collection took place in the period of 08-11/2018 using the questionnaire with verified psychometric properties and designed especially for Czech population. From the results obtained from 226 patients, the difficulty of the items of the questionnaire was evaluated by calculating the value of difficulty Q and identified items with the lowest knowledge score. Results: The difficulty values of the items ranged from 0.24-0.77. Knowledge scores ranged from 23% to 76%. The research showed that patients have the greatest knowledge gaps about nutritional recommendations in the field of DIA food and the symptoms of hypoglycaemia. The highest knowledge score was achieved for an item determining whether a person with diabetes can damage his/her lower limbs without feeling it. Conclusion: The level of knowledge of the respondents can be assessed as good. The results obtained from this survey will serve to improve the education of people with diabetes mellitus. eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint cze
dc.relation.publisherversion https://www.florence.cz/casopis/archiv-florence/2020/5/hodnoceni-obtiznosti-polozek-dotazniku-a-urovne-vybranych-obecnych-znalosti-u-pacientu-s-diabetem-mellitem-2-typu/ cze
dc.project.ID SGS_2020_020/Podpora Ph.D. studentů Fakulty zdravotnických studií cze
dc.identifier.obd 39884670


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet