dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Vrbická, Pavla
|
|
dc.date.accessioned |
2020-09-16T14:30:04Z |
|
dc.date.available |
2020-09-16T14:30:04Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.date.submitted |
2020-06-29 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/76490 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo především zjistit, zda testovaný škrobový materiál, nemodifikovaný i modifikovaný, bude mít antimikrobiální a antioxidační účinky. Testováno bylo 5 vybraných mikroorganismů. Kromě bakterie B. cereus, kde byla pozorována zóna inhibice, byly ostatní mikroorganismy rezistentní k antimikrobiálním účinkům rakytníkového oleje. Dalším cílem bylo zjistit, zda vlivem bakterie B. cereus na škrobový film dochází ke snižování vodní aktivity, antioxidační účinky filmů pomocí vybraných analytických metod a jejich následné porovnání. Zde bylo zjištěno, že konkrétně metoda využívající DPPH volný radikál není vhodná pro tento vzorek kvůli nehomogenitě filmu. Dále byly porovnány infračervená spektra filmů a povrch škrobových filmů pod elektronovým mikroskopem. |
cze |
dc.format |
117 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
škrob |
cze |
dc.subject |
rakytník |
cze |
dc.subject |
Staphylococcus |
cze |
dc.subject |
Escherichia |
cze |
dc.subject |
Candida |
cze |
dc.subject |
Aspergillus |
cze |
dc.subject |
Bacillus |
cze |
dc.subject |
DPPH |
cze |
dc.subject |
ABTS |
cze |
dc.subject |
starch |
eng |
dc.subject |
buckthorn |
eng |
dc.subject |
Staphylococcus |
eng |
dc.subject |
Escherichia |
eng |
dc.subject |
Candida |
eng |
dc.subject |
Aspergillus |
eng |
dc.subject |
Bacillus |
eng |
dc.subject |
DPPH |
eng |
dc.subject |
ABTS |
eng |
dc.title |
Funkční vlastnosti škrobového filmu s obsahem extraktu z rakytníkového oleje |
cze |
dc.title.alternative |
Functional properties of starch film with buckthorn oil extract |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2020-09-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The purpose of this thesis is to find out, if the tested starch material, unmodified and modified, will have antimicrobial and antioxidant effects. Five species of microorganisms were tested for their zone of inhibition. Apart from B. cereus, where an inhibition zone was observed, other microorganisms were resistant to the buckthorn oil. Antioxidant effect of films were detected using selected analytical methods. It has been found that the method using DPPH free radical is not applicable for this sample due to the heterogeneity of the starch film samples. Infrared spectra of starch film and surface under electron microscope were compared. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
40010 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |