Funkční vlastnosti škrobového filmu s obsahem extraktu z rakytníkového oleje

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Vrbická, Pavla
dc.date.accessioned 2020-09-16T14:30:04Z
dc.date.available 2020-09-16T14:30:04Z
dc.date.issued 2020
dc.date.submitted 2020-06-29
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/76490
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo především zjistit, zda testovaný škrobový materiál, nemodifikovaný i modifikovaný, bude mít antimikrobiální a antioxidační účinky. Testováno bylo 5 vybraných mikroorganismů. Kromě bakterie B. cereus, kde byla pozorována zóna inhibice, byly ostatní mikroorganismy rezistentní k antimikrobiálním účinkům rakytníkového oleje. Dalším cílem bylo zjistit, zda vlivem bakterie B. cereus na škrobový film dochází ke snižování vodní aktivity, antioxidační účinky filmů pomocí vybraných analytických metod a jejich následné porovnání. Zde bylo zjištěno, že konkrétně metoda využívající DPPH volný radikál není vhodná pro tento vzorek kvůli nehomogenitě filmu. Dále byly porovnány infračervená spektra filmů a povrch škrobových filmů pod elektronovým mikroskopem. cze
dc.format 117 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject škrob cze
dc.subject rakytník cze
dc.subject Staphylococcus cze
dc.subject Escherichia cze
dc.subject Candida cze
dc.subject Aspergillus cze
dc.subject Bacillus cze
dc.subject DPPH cze
dc.subject ABTS cze
dc.subject starch eng
dc.subject buckthorn eng
dc.subject Staphylococcus eng
dc.subject Escherichia eng
dc.subject Candida eng
dc.subject Aspergillus eng
dc.subject Bacillus eng
dc.subject DPPH eng
dc.subject ABTS eng
dc.title Funkční vlastnosti škrobového filmu s obsahem extraktu z rakytníkového oleje cze
dc.title.alternative Functional properties of starch film with buckthorn oil extract eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Velichová, Helena
dc.date.accepted 2020-09-07
dc.description.abstract-translated The purpose of this thesis is to find out, if the tested starch material, unmodified and modified, will have antimicrobial and antioxidant effects. Five species of microorganisms were tested for their zone of inhibition. Apart from B. cereus, where an inhibition zone was observed, other microorganisms were resistant to the buckthorn oil. Antioxidant effect of films were detected using selected analytical methods. It has been found that the method using DPPH free radical is not applicable for this sample due to the heterogeneity of the starch film samples. Infrared spectra of starch film and surface under electron microscope were compared. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 40010
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet