Digitální knihovnaUPCE
 

Funkční vlastnosti škrobového filmu s obsahem extraktu z rakytníkového oleje

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2020

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Cílem této diplomové práce bylo především zjistit, zda testovaný škrobový materiál, nemodifikovaný i modifikovaný, bude mít antimikrobiální a antioxidační účinky. Testováno bylo 5 vybraných mikroorganismů. Kromě bakterie B. cereus, kde byla pozorována zóna inhibice, byly ostatní mikroorganismy rezistentní k antimikrobiálním účinkům rakytníkového oleje. Dalším cílem bylo zjistit, zda vlivem bakterie B. cereus na škrobový film dochází ke snižování vodní aktivity, antioxidační účinky filmů pomocí vybraných analytických metod a jejich následné porovnání. Zde bylo zjištěno, že konkrétně metoda využívající DPPH volný radikál není vhodná pro tento vzorek kvůli nehomogenitě filmu. Dále byly porovnány infračervená spektra filmů a povrch škrobových filmů pod elektronovým mikroskopem.

Rozsah stran

117 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

škrob, rakytník, Staphylococcus, Escherichia, Candida, Aspergillus, Bacillus, DPPH, ABTS, starch, buckthorn, Staphylococcus, Escherichia, Candida, Aspergillus, Bacillus, DPPH, ABTS

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced