Digitální knihovnaUPCE
 

Spropitné v restauracích: Individuální a institucionální strategie

Bakalářská práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2020

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

V této práci se zabývám faktory, které rozhodují o tom, zda hosté dají či nedají spropitné, a zkoumám, jak je s ním dále nakládáno v rámci restaurace. V textu se věnuji strategiím hostů a vlivům na jejich rozhodování i strategiím personálu a podniku pro získání většího spropitného. V případě personálu mě zajímá, jak vnímá hosty a jak přispívá k dobrému dojmu zákazníků. U podniku se zaměřuji i na tvorbu prostředí a image restaurace, včetně marketingu. V rámci terénního výzkumu se zaměřuji na rozhovory jak s hosty, tak se servírkami a číšníky, doplněné o zúčastněné pozorování ve vlastní roli servírky. Inspirací mi jsou etnografické studie restaurací i interakcí mezi hosty a personálem. Práce má obecnou teoretickou část o antropologii jídla, poté následuje praktická část se zaměřením spropitné.

Rozsah stran

39 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Sociální antropologie

Studijní program

Sociologie

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

spropitné, etnografie restaurací, antropologie jídla, spokojenost zákazníků, tipping, ethnography of restaurants, anthropology of food, customer satisfaction

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced