Těkavé látky uvolňované z cibule

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Machová, Martina cze
dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2020-03-19T13:10:26Z
dc.date.available 2020-03-19T13:10:26Z
dc.date.issued 2019 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-234-3 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/75071
dc.description.abstract Rostliny patřící do rodu Allium jsou známé vysokým obsahem organických sloučenin síry, které jim dávají typickou chuť a vůni uvolňující se při jejich zpracování, ale také mnoho biologicky významných účinků, zejména antimikrobiálních účinků. Těkavé organosirné sloučeniny byly analyzovány pomocí mikroextrakce tuhou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (SPME-GC-MS). Těkavé sloučeniny jsou produkovány enzymaticky po narušení rostlinných buněk. Bylo identifikováno 19 sloučenin síry s různým průběhem uvolňování. Hlavní složkou byl thiopropanal S-oxid. Také byly identifikovány některé methylprop(en)yl disulfidy a prop(en)yl trisulfidy. Systém SPME-GC-MS umožňoval snadné sledování rychlých změn ve složení headspace nad vzorkem cibule. Antimikrobiální aktivita cibulové šťávy byla testována na 8 mikroorganismech za použití diskové difúzní a jamkové difúzní metody. Úplně rezistentní mikroorganismy byly Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Bacillus subtilis. Největší inhibiční zóny vykazovala Candida albicans. cze
dc.format p. 97-111 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. cze
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Organické sloučeniny síry cze
dc.subject Cibule cze
dc.subject SPME-GC-MS cze
dc.subject Antimikrobiální účinky cze
dc.subject Organosulfur compounds eng
dc.subject Onion eng
dc.subject SPME-GC-MS eng
dc.subject Antimicrobial effects eng
dc.title Těkavé látky uvolňované z cibule cze
dc.title.alternative Volatile Substances Released from Onion eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Plants belonging to the genus Allium are known for their high content of organosulfur compounds, which give them typical flavor and aroma released during their processing, but also a lot of biologically important effects, especially antimicrobial effects. The volatile organosulfur compounds of onion were analyzed via headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography with mass spectrometry (SPME-GC-MS). The volatile compounds are produceed enzymatically after rupture of the plant cells. It was detected 19 sulfur compounds with different course of release. The main component was thiopropanal S-oxide. Also, some methylprop(en)yldisulphides and prop(en)yltrisulphides were identified. SPME-GC-MS system employed permitted easy monitoring of the fast changes in the volatile composition. Antimicrobial activity of onion juice was tested on 8 microorganisms using disc diffusion and well diffusion method. Completely resistant microorganisms were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus subtilis. The largest inhibitory zones showed Candida albicans. eng
dc.event Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus postprint cze
dc.identifier.obd 39883624 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet