Zdrojový dokument:Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.
Název akceMonitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín)
Abstrakt:
Rostliny patřící do rodu Allium jsou známé vysokým obsahem organických sloučenin síry, které jim dávají typickou chuť a vůni uvolňující se při jejich zpracování, ale také mnoho biologicky významných účinků, zejména antimikrobiálních účinků. Těkavé organosirné sloučeniny byly analyzovány pomocí mikroextrakce tuhou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (SPME-GC-MS). Těkavé sloučeniny jsou produkovány enzymaticky po narušení rostlinných buněk. Bylo identifikováno 19 sloučenin síry s různým průběhem uvolňování. Hlavní složkou byl thiopropanal S-oxid. Také byly identifikovány některé methylprop(en)yl disulfidy a prop(en)yl trisulfidy. Systém SPME-GC-MS umožňoval snadné sledování rychlých změn ve složení headspace nad vzorkem cibule. Antimikrobiální aktivita cibulové šťávy byla testována na 8 mikroorganismech za použití diskové difúzní a jamkové difúzní metody. Úplně rezistentní mikroorganismy byly Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Bacillus subtilis. Největší inhibiční zóny vykazovala Candida albicans.