Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Machová, Martina
|
cze |
dc.contributor.author |
Bajer, Tomáš
|
cze |
dc.contributor.author |
Šilha, David
|
cze |
dc.contributor.author |
Bajerová, Petra
|
cze |
dc.date.accessioned |
2020-03-19T13:10:26Z |
|
dc.date.available |
2020-03-19T13:10:26Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
cze |
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-234-3 |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/75071 |
|
dc.description.abstract |
Rostliny patřící do rodu Allium jsou známé vysokým obsahem organických sloučenin síry, které jim dávají typickou chuť a vůni uvolňující se při jejich zpracování, ale také mnoho biologicky významných účinků, zejména antimikrobiálních účinků. Těkavé organosirné sloučeniny byly analyzovány pomocí mikroextrakce tuhou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (SPME-GC-MS). Těkavé sloučeniny jsou produkovány enzymaticky po narušení rostlinných buněk. Bylo identifikováno 19 sloučenin síry s různým průběhem uvolňování. Hlavní složkou byl thiopropanal S-oxid. Také byly identifikovány některé methylprop(en)yl disulfidy a prop(en)yl trisulfidy. Systém SPME-GC-MS umožňoval snadné sledování rychlých změn ve složení headspace nad vzorkem cibule. Antimikrobiální aktivita cibulové šťávy byla testována na 8 mikroorganismech za použití diskové difúzní a jamkové difúzní metody. Úplně rezistentní mikroorganismy byly Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Bacillus subtilis. Největší inhibiční zóny vykazovala Candida albicans. |
cze |
dc.format |
p. 97-111 |
cze |
dc.language.iso |
cze |
cze |
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.relation.ispartof |
Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. |
cze |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
cze |
dc.subject |
Organické sloučeniny síry |
cze |
dc.subject |
Cibule |
cze |
dc.subject |
SPME-GC-MS |
cze |
dc.subject |
Antimikrobiální účinky |
cze |
dc.subject |
Organosulfur compounds |
eng |
dc.subject |
Onion |
eng |
dc.subject |
SPME-GC-MS |
eng |
dc.subject |
Antimicrobial effects |
eng |
dc.title |
Těkavé látky uvolňované z cibule |
cze |
dc.title.alternative |
Volatile Substances Released from Onion |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Plants belonging to the genus Allium are known for their high content of organosulfur compounds, which give them typical flavor and aroma released during their processing, but also a lot of biologically important effects, especially antimicrobial effects. The volatile organosulfur compounds of onion were analyzed via headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography with mass spectrometry (SPME-GC-MS). The volatile compounds are produceed enzymatically after rupture of the plant cells. It was detected 19 sulfur compounds with different course of release. The main component was thiopropanal S-oxide. Also, some methylprop(en)yldisulphides and prop(en)yltrisulphides were identified. SPME-GC-MS system employed permitted easy monitoring of the fast changes in the volatile composition. Antimicrobial activity of onion juice was tested on 8 microorganisms using disc diffusion and well diffusion method. Completely resistant microorganisms were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus subtilis. The largest inhibitory zones showed Candida albicans. |
eng |
dc.event |
Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín) |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
cze |
dc.publicationstatus |
postprint |
cze |
dc.identifier.obd |
39883624 |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|