Digitální knihovnaUPCE
 

Porovnání chemického složení a biologických vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis L.)

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled

Datum publikování

2019

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Cílem této práce bylo porovnat výtěžnost, chemické složení a antimikrobiální a antioxidační vlastnosti esenciálních olejů získaných z vavřínu ušlechtilého dvěma různými destilačními metodami. Esenciální oleje získané hydrodestilací (HD) a parní destilací (SD) byly analyzovány plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií (GC-MS) a plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID). Hydrodestilací vavřínu bylo dosaženo vyšší výtěžnosti 0.95 ± 0.06 %, než parní destilací 0.79 ± 0.07 %. Sedmdesát tři sloučenin bylo identifikováno ve vavřínovém esenciálním oleji získaném parní destilací, zatímco v esenciálním oleji získaném hydrodestilací bylo identifikováno pouze padesát čtyři sloučenin. Antioxidační účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metodou s difenylpikrylhydrazylovým radikálem (DPPH). Antimikrobiální účinky esenciálních olejů byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT) ve srovnání s několika vybranými antibiotiky. V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na pěti vybraných druzích mikroorganismů, a sice Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. Obecně, esenciální oleje získané parní destilací měly větší antimikrobiální účinnost než esenciální oleje získané hydrodestilací. Z výsledků vyplývá, že se hydrodestilace zdá jako lepší metoda pro dosažení vyšších výtěžků esenciální oleje, zatímco parní destilace je vhodnější pro zisk kvalitnějšího esenciálního oleje se silnějšími biologickými vlastnostmi.

Rozsah stran

p. 139-154

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

pouze v rámci univerzity

Název akce

Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín)

ISBN

978-80-7560-234-3

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Vavřín ušlechtilý, Hydrodestilace, Destilace s vodní parou, GC-MS, Laurus nobilis L., Hydrodistillation, Steam distillation, GC-MS

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced