Metody stanovení obsahu dithiokarbamátů u vybraných peckovin
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint Náhled není k dispozici
Datum publikování
2019
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Dithiokarbamáty se používají v zemědělství k ochraně před rostlinnými chorobami u ovoce a zeleniny jako je například vinná réva, rajčata, listová zelenina a banánovníky. Také mají uplatnění v domácí chemii a v průmyslu (při výrobě neoprenů a vulkanizaci pryže). Tento příspěvek je zaměřen na stanovení obsahu dvou nejznámějších dithiokarbamátů – nabamu a thiramu a jejich derivátů v ovoci. V práci jsou diskutovány způsoby stanovení v peckovinách pomocí plynové a kapalinové chromatografie. U plynové chromatografie se využívá stanovení dithiokarbamátů jako CS2 v kyselém prostředí. U polárních sloučenin se používá vysokoúčinná kapalinová chromatografie, kde jsou dithiokarbamáty stanovovány ve formě aniontů.
Rozsah stran
p. 107 – 111
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
SGS_2019_001/Pokročilé postupy environmentálního inženýrství a hodnotového managementu
Zdrojový dokument
Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
pouze v rámci univerzity
Název akce
Studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 (10.06.2019 - 10.06.2019, Pardubice)
ISBN
978-80-7560-260-2
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
dithiokarbamáty, nabam, thiram, GC metody, LC metody, HPLC, dithiocarbamates, nabam, thiram, GC methods, LC methods, HPLC