Digitální knihovnaUPCE
 

Metody stanovení obsahu dithiokarbamátů u vybraných peckovin

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2019

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Dithiokarbamáty se používají v zemědělství k ochraně před rostlinnými chorobami u ovoce a zeleniny jako je například vinná réva, rajčata, listová zelenina a banánovníky. Také mají uplatnění v domácí chemii a v průmyslu (při výrobě neoprenů a vulkanizaci pryže). Tento příspěvek je zaměřen na stanovení obsahu dvou nejznámějších dithiokarbamátů – nabamu a thiramu a jejich derivátů v ovoci. V práci jsou diskutovány způsoby stanovení v peckovinách pomocí plynové a kapalinové chromatografie. U plynové chromatografie se využívá stanovení dithiokarbamátů jako CS2 v kyselém prostředí. U polárních sloučenin se používá vysokoúčinná kapalinová chromatografie, kde jsou dithiokarbamáty stanovovány ve formě aniontů.

Rozsah stran

p. 107 – 111

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

SGS_2019_001/Pokročilé postupy environmentálního inženýrství a hodnotového managementu

Zdrojový dokument

Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

pouze v rámci univerzity

Název akce

Studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 (10.06.2019 - 10.06.2019, Pardubice)

ISBN

978-80-7560-260-2

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

dithiokarbamáty, nabam, thiram, GC metody, LC metody, HPLC, dithiocarbamates, nabam, thiram, GC methods, LC methods, HPLC

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced