dc.contributor.advisor |
Brožková, Iveta |
|
dc.contributor.author |
Nešporová, Romana
|
|
dc.date.accessioned |
2019-06-18T08:50:34Z |
|
dc.date.available |
2019-06-18T08:50:34Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-05-07 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/73618 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků. |
cze |
dc.format |
87 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
bez omezení |
cze |
dc.subject |
bylinné extrakty |
cze |
dc.subject |
mikroorganismy |
cze |
dc.subject |
přesnídávky |
cze |
dc.subject |
vyvážená strava |
cze |
dc.subject |
herbal extracts |
eng |
dc.subject |
microorganisms |
eng |
dc.subject |
snacks |
eng |
dc.subject |
balanced diet |
eng |
dc.title |
Sledování mikrobiální stability proteinových přesnídávek |
cze |
dc.title.alternative |
Monitoring of the microbial stability of protein snacks |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Pejchalová, Marcela |
|
dc.date.accepted |
2019-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work is to determine the microbiological quality and shelf life of protein snacks and subsequently determine whether substances isolated from plants are able to prolong the shelf life of these protein snacks. The theoretical part describes the basic components of nutrition, but also the energy value of foods and alternative trends in nutrition. Last but not least, selected types of bacteria, herbs and phytochemicals that they contain are described. In the experimental part is described the exact procedure of determination and identification of microorganisms, production of extracts, determination of antioxidant activity and extent of lipid oxidation and verification of correct determination of antimicrobial activity by adding extracts to real samples. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40183 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37860 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |