Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Brožková, Iveta cze
dc.contributor.author Červenková, Zuzana cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T07:54:06Z
dc.date.available 2019-05-22T07:54:06Z
dc.date.issued 2018 cze
dc.identifier.isbn 978-80-87300-96-1 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72410
dc.description.abstract Veganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům. cze
dc.format p. 106-110 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Vysoká škola obchodní a hotelová cze
dc.relation.ispartof Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspevků z jedenácté mezinárodní vědecké konference cze
dc.rights Pouze v rámci univerzity cze
dc.subject Vegan cze
dc.subject výživa cze
dc.subject nemoc cze
dc.subject hygiena cze
dc.subject Vegan diet eng
dc.subject nutrition eng
dc.subject disease eng
dc.subject hygiene eng
dc.title Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty cze
dc.title.alternative Vegan Diet: Positive and Negative Aspects eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Low energy intake and small amount of saturated fatty acids, high intake of poly-unsaturated fatty acids, fiber and vitamins are main advantages of vegan diet. Low intake of calcium led to low density of bone matrix, however without clinical significance. The B12 status should be maintain by supplementation. The pros of vegan diet is low incidence of heart and coronary disease and 2 type diabetes. From the hygienic point of view, temperature treatment of vegan meal is recommended. There is a risk of higher intakes of pesticides and nitrates among vegan population. eng
dc.event Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu (04.04.2018 - 04.04.2018, Brno) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus postprint cze
dc.identifier.obd 39880893 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet