Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprintSoubory
Datum publikování
2018
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Vysoká škola obchodní a hotelová
Abstrakt
Veganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům.
Rozsah stran
p. 106-110
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspevků z jedenácté mezinárodní vědecké konference
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
Nové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu (04.04.2018 - 04.04.2018, Brno)
ISBN
978-80-87300-96-1
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Vegan, výživa, nemoc, hygiena, Vegan diet, nutrition, disease, hygiene