dc.contributor.advisor |
Fischer, Jan |
|
dc.contributor.author |
Prouzová, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2018-08-30T07:43:08Z |
|
dc.date.available |
2018-08-30T07:43:08Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-06-28 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/71672 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou barviv používaných v potravinářském průmyslu. Byla prostudována dostupná literatura a další informační zdroje týkající se historie barvení potravin, rozdělení barviv, jejich vlastností, chemického složení a využití. Pozornost je rovněž věnována zdravotním aspektům při používání syntetických a přírodních potravinářských barviv spolu s uvedením příslušné legislativy jejich používání. V praktické části je popsáno stanovení potravinářského barviva E133 ve dvou vybraných potravinářských výrobcích pomocí UV-VIS spektrofotometrické metody. |
cze |
dc.format |
56 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
přídatné látky |
cze |
dc.subject |
historie barviv |
cze |
dc.subject |
potravinářský průmysl |
cze |
dc.subject |
syntetická barviva |
cze |
dc.subject |
přírodní barviva |
cze |
dc.subject |
E133 |
cze |
dc.subject |
UV-VIS spektrofotometrie |
cze |
dc.subject |
additives |
eng |
dc.subject |
history of dyes |
eng |
dc.subject |
food industry |
eng |
dc.subject |
artificial colorants |
eng |
dc.subject |
natural colorants |
eng |
dc.subject |
E133 |
eng |
dc.subject |
UV-VIS spectrophotometry |
eng |
dc.title |
Barvení potravin v průběhu času |
cze |
dc.title.alternative |
Foodstuff colouring change over time |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2018-08-22 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with characteristics of colorants used in food industry. As a reliable source has been used available technical literature and another information sources regarding history of food colorants, distribution of colorants and their nature, chemical composition and use. Medical and legislative aspects of usage of artificial and natural food colorants are also taken in consideration. Determination of food colorant E133 in two chosen food products using UV-VIS spectrophotometric method is described and discussed in practical part of bachelor thesis. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38753 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
35718 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |