Publikace: Barvení potravin v průběhu času
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Prouzová, Kamila
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou barviv používaných v potravinářském průmyslu. Byla prostudována dostupná literatura a další informační zdroje týkající se historie barvení potravin, rozdělení barviv, jejich vlastností, chemického složení a využití. Pozornost je rovněž věnována zdravotním aspektům při používání syntetických a přírodních potravinářských barviv spolu s uvedením příslušné legislativy jejich používání. V praktické části je popsáno stanovení potravinářského barviva E133 ve dvou vybraných potravinářských výrobcích pomocí UV-VIS spektrofotometrické metody.
Popis
Klíčová slova
přídatné látky, historie barviv, potravinářský průmysl, syntetická barviva, přírodní barviva, E133, UV-VIS spektrofotometrie, additives, history of dyes, food industry, artificial colorants, natural colorants, E133, UV-VIS spectrophotometry