Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Barvení potravin v průběhu času

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Prouzová, Kamila

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou barviv používaných v potravinářském průmyslu. Byla prostudována dostupná literatura a další informační zdroje týkající se historie barvení potravin, rozdělení barviv, jejich vlastností, chemického složení a využití. Pozornost je rovněž věnována zdravotním aspektům při používání syntetických a přírodních potravinářských barviv spolu s uvedením příslušné legislativy jejich používání. V praktické části je popsáno stanovení potravinářského barviva E133 ve dvou vybraných potravinářských výrobcích pomocí UV-VIS spektrofotometrické metody.

Popis

Klíčová slova

přídatné látky, historie barviv, potravinářský průmysl, syntetická barviva, přírodní barviva, E133, UV-VIS spektrofotometrie, additives, history of dyes, food industry, artificial colorants, natural colorants, E133, UV-VIS spectrophotometry

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By