dc.contributor.advisor |
Fischer, Jan |
|
dc.contributor.author |
Jakubů, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2018-06-14T06:03:26Z |
|
dc.date.available |
2018-06-14T06:03:26Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-05-11 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70759 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá oleokantalem v extra panenském olivovém oleji. V teoretické části
je charakterizován olivový olej a jsou uvedeny možnosti stanovení obsahu oleokantalu v extra
panenském olivovém oleji. V experimentální části je popsán postup zpracování olivového
oleje pomocí dvojnásobné extrakce a postup optimalizace podmínek analýzy extraktu
kapalinovou chromatografií s UV detekcí. Optimalizovaným postupem bylo zpracováno a
analyzováno celkem devatenáct vzorků extra panenského olivového oleje a jeden vzorek oleje
z olivových pokrutin. Nalezený obsah oleokantalu byl v rozmezí 2,8 - 27,2 mg na 100 g
olivového oleje. K identifikaci vznikajících hemiacetalů oleokantalu, které byly použity pro
jeho kvantifikaci, byla použita metoda měření LC-MS. |
cze |
dc.format |
88 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
oleokantal |
cze |
dc.subject |
olivový olej |
cze |
dc.subject |
antioxidanty |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
oleocanthal |
eng |
dc.subject |
olive oil |
eng |
dc.subject |
antioxidants |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.title |
Oleokanthal v olivovém oleji |
cze |
dc.title.alternative |
Oleocanthal on olive oil |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bajer, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2018-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with oleocantal in extra virgin olive oil. In the theoretical part,
there is a characterization of olive oil and the possibilities of determining oleocantal in extra
virgin olive oil. The experimental part contains describtion of processing olive oil by double
extraction and describtion of the procedure for optimizing the conditions of analysis of the
extract by using liquid chromatography with UV detection. All nineteen samples of extra
virgin olive oil and one olive oil from the cake were processed and analyzed in an optimized
manner. The found content of oleocantal ranged from 2,8 to 27,2 mg per 100 g of olive oil. To
identify and quantification the resulting oleocantal hemiacetals was used LC-MS technique. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38766 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
35631 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |