Digitální knihovnaUPCE
 

Oleokanthal v olivovém oleji

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato práce se zabývá oleokantalem v extra panenském olivovém oleji. V teoretické části je charakterizován olivový olej a jsou uvedeny možnosti stanovení obsahu oleokantalu v extra panenském olivovém oleji. V experimentální části je popsán postup zpracování olivového oleje pomocí dvojnásobné extrakce a postup optimalizace podmínek analýzy extraktu kapalinovou chromatografií s UV detekcí. Optimalizovaným postupem bylo zpracováno a analyzováno celkem devatenáct vzorků extra panenského olivového oleje a jeden vzorek oleje z olivových pokrutin. Nalezený obsah oleokantalu byl v rozmezí 2,8 - 27,2 mg na 100 g olivového oleje. K identifikaci vznikajících hemiacetalů oleokantalu, které byly použity pro jeho kvantifikaci, byla použita metoda měření LC-MS.

Rozsah stran

88 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D38766

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

oleokantal, olivový olej, antioxidanty, kapalinová chromatografie, oleocanthal, olive oil, antioxidants, liquid chromatography

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced