Tato diplomova prace je zaměřena na využiti disperzni kapalinove mikroextrakce ve spojeni s kapalinovou chromatografii s UV detekci pro stanoveni alfa- a beta-hořkych kyselin v klasickem pivu a v pivu chmelenem za studena. V teoreticke časti jsou popsany různe způsoby modifikace disperzni kapalinove mikroextrakce, možnosti spojeni teto mikroextrakce s kapalinovou chromatografii a dalšimi technikami. Zaměřena je i na vyrobu piva, popis různych způsobů chmeleni a stanoveni latek obsaženych v pivu, zejmena těkavych latek a hořkych kyselin. V experimentalni časti byly nejprve optimalizovany podminky 4 disperznich kapalinovych mikroextrakci využivajici ztuhnuti organicke kapky (DLLME-SFO, AA-LLME-SFO, UA-LLME-SFO, UA-DLLME-SFO), ze kterych byla vybrana nejvhodnějši mikroextrakce pro stanoveni hořkych kyselin. Dale jsou prezentovany vysledky analyzy realnych vzorků piv a porovnani množstvi hořkych kyselin v pivech chmelenych klasicky a pivech chmelenych za studena.