Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce
Diplomová práceStatus neznámýDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomova prace je zaměřena na využiti disperzni kapalinove mikroextrakce ve spojeni s kapalinovou chromatografii s UV detekci pro stanoveni alfa- a beta-hořkych kyselin v klasickem pivu a v pivu chmelenem za studena. V teoreticke časti jsou popsany různe způsoby modifikace disperzni kapalinove mikroextrakce, možnosti spojeni teto mikroextrakce s kapalinovou chromatografii a dalšimi technikami. Zaměřena je i na vyrobu piva, popis různych způsobů chmeleni a stanoveni latek obsaženych v pivu, zejmena těkavych latek a hořkych kyselin. V experimentalni časti byly nejprve optimalizovany podminky 4 disperznich kapalinovych mikroextrakci využivajici ztuhnuti organicke kapky (DLLME-SFO, AA-LLME-SFO, UA-LLME-SFO, UA-DLLME-SFO), ze kterych byla vybrana nejvhodnějši mikroextrakce pro stanoveni hořkych kyselin. Dale jsou prezentovany vysledky analyzy realnych vzorků piv a porovnani množstvi hořkych kyselin v pivech chmelenych klasicky a pivech chmelenych za studena.
Rozsah stran
100 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D38768
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna ( studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
disperzní kapalinová mikroextrakce, kapalinová chromatografie, pivo, studené chmelení, hořké kyseliny, dispersive liquid-liquid microextraction, liquid chromatography, beer, dry-hopping, bitter acids