Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Kadrmasová, Monika
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-11
dc.identifier Univerzitní knihovna ( studovna) cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70753
dc.description.abstract Tato diplomova prace je zaměřena na využiti disperzni kapalinove mikroextrakce ve spojeni s kapalinovou chromatografii s UV detekci pro stanoveni alfa- a beta-hořkych kyselin v klasickem pivu a v pivu chmelenem za studena. V teoreticke časti jsou popsany různe způsoby modifikace disperzni kapalinove mikroextrakce, možnosti spojeni teto mikroextrakce s kapalinovou chromatografii a dalšimi technikami. Zaměřena je i na vyrobu piva, popis různych způsobů chmeleni a stanoveni latek obsaženych v pivu, zejmena těkavych latek a hořkych kyselin. V experimentalni časti byly nejprve optimalizovany podminky 4 disperznich kapalinovych mikroextrakci využivajici ztuhnuti organicke kapky (DLLME-SFO, AA-LLME-SFO, UA-LLME-SFO, UA-DLLME-SFO), ze kterych byla vybrana nejvhodnějši mikroextrakce pro stanoveni hořkych kyselin. Dale jsou prezentovany vysledky analyzy realnych vzorků piv a porovnani množstvi hořkych kyselin v pivech chmelenych klasicky a pivech chmelenych za studena. cze
dc.format 100 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject disperzní kapalinová mikroextrakce cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject pivo cze
dc.subject studené chmelení cze
dc.subject hořké kyseliny cze
dc.subject dispersive liquid-liquid microextraction eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject beer eng
dc.subject dry-hopping eng
dc.subject bitter acids eng
dc.title Analýza hořkých kyselin v pivu s využitím disperzní kapalinové mikroextrakce cze
dc.title.alternative Analysis of beer bitter acids by means of dispersive liquid-liquid microextraction eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Bajerová, Petra
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the use of dispersive liquid-liquid microextraction followed by liquid chromatography with UV detection for the determination of alpha- and betta-bitter acids in classical beer and in dry-hopped beer. In the theoretical part there are described various modifications of dispersive liquid-liquid microextraction methods together with possibilities of their connection with liquid chromatography and other techniques. It is also focused on the production of beer, the description of the different ways of hoping and the determination of substances in beer, especially volatile compounds and bitter acids. In the experimental part, the conditions of the 4 dispersive liquid-liquid microextraction methods with solidification of floating organic drop (DLLME-SFO, AA-LLME-SFO, UA-LLME-SFO, UA-DLLME-SFO) were optimised and the most suitable approach for the determination of bitter acids was selected. In addition, the results of the analysis of real beer samples and the comparison of bitter acids in classical beer and dry-hopped beer are presented. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38768
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. cze
dc.identifier.stag 35622
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet