COLLABORATION BETWEEN SMALL RETAIL STORES AND SUPPLIERS OF FOOD PRODUCTS

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Branská, Lenka cze
dc.contributor.author Paták, Michal cze
dc.contributor.author Pecinová, Zuzana cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:24:54Z
dc.date.available 2018-02-27T03:24:54Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 0353-359X eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70161
dc.description.abstract Small grocery stores are forced to look for ways to retain customers. One possibility is through collaboration with suppliers. Therefore, the aim of this research was to determine the forms of collaboration between Czech small grocery stores and suppliers and to specify the differences in this collaboration depending on store location and the possible affiliation of the store with a retail chain. To achieve this goal, quantitative research was carried out among 65 Czech retail stores using face-to-face interviews with predetermined questions. Collaboration was assessed on the basis of four criteria defined by the authors. It was found that the most frequently occurring element of collaboration was the provision of trade credits to retailers – less often, long-term contracts and synchronization of replenishment. The least used was information sharing. The research results show that the form of collaboration is significantly affected by customer value. Therefore, the level of collaboration can be improved by building horizontally interconnected retail chains. The paper enriches theoretical knowledge by specifying possible elements of collaboration between small retail stores and suppliers and mapping the frequency of their implementation. eng
dc.format p. 311-321 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Ekonomski vjesnik, volume 30, issue: 2 eng
dc.rights open access eng
dc.subject customer value eng
dc.subject replenishment eng
dc.subject retail management eng
dc.subject retail store eng
dc.subject supply chain collaboration eng
dc.subject hodnota zákazníka cze
dc.subject doplňování zboží cze
dc.subject maloobchod cze
dc.subject supply chain cze
dc.subject spolupráce cze
dc.title COLLABORATION BETWEEN SMALL RETAIL STORES AND SUPPLIERS OF FOOD PRODUCTS eng
dc.title.alternative Spolupráce malých maloobchodních prodejen s dodavateli potravinářského zboží cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Malé prodejny s potravinami musí hledat cesty, jak si udržet zákazníky. Jednou z možností je spolupráce s dodavateli. Článek uvádí výsledky výzkumu zaměřeného na zjištění podoby spolupráce českých malých prodejen s potravinami s jejich dodavateli a specifikaci rozdílů v této spolupráci v závislosti na příslušnosti prodejny k maloobchodnímu řetězci a jejím umístění. Výzkum byl realizován jako kvantitativní a proběhl mezi 65 českými maloobchodními prodejnami. Spolupráce byla posuzována na základě čtyř autory článku vymezených kritérií. Bylo zjištěno, že nejčastěji se objevujícím prvkem spolupráce je poskytování obchodních úvěrů maloobchodníkům, méně často se uzavírají dlouhodobé smlouvy a synchronizuje doplňování zboží. Nejméně se využívají informace od dodavatelů. Výsledky výzkumu ukazují, že podobu spolupráce významně ovlivňuje hodnota zákazníka. Proto je cestou zlepšování spolupráce budování horizontálně propojených maloobchodních řetězců. Článek obohacuje teoretické poznání specifikací možných prvků spolupráce malých maloobchodních prodejen dodavateli a zmapováním četnosti jejich prosazení. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.relation.publisherversion https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/ekonomski-vjesnik/article/view/5170
dc.identifier.wos 000419126800004
dc.identifier.obd 39879331 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet