Determination of distribution constants of antioxidants between liposomes, alkylsulfate micelles, octanol and water using electrokinetic chromatography
Konferenční objektStatus neznámýpeer-reviewedpublished versionDatum publikování
2016
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.
Abstrakt
The in vivo effects of the antioxidants are dependent on their lipophilicity, which govern membrane and protein interactions. Two electrokinetic systems, i.e. micellar electrokinetic chromatography (MEKC) and liposome electrokinetic chromatography (LEKC), were used for studying of the lipophilicity of antioxidants. Micelles of sodium decyl sulfate (SDeS) and sodium dodecyl sulfate (SDS) were used as the pseudostationary phase in MEKC and the liposomes were composed of mixtures of 1-palmitoyl-2-oleyl-sn-glycerophosphatidylcholine (POPC) and 1-palmitoyl-2-oleoylsn-phosphatidylserine (POPS) or 1-palmitoyl-2-oleoyl-sn-glycero-3-phosphatidyl-DLglycerol (POPG) in LEKC. The retention factors of the studied analytes were determined at pH 7.4. The micelle and liposome/aqueous distribution constants for studied antioxidants were experimentally determined and compared with values of octanol/aqueous distribution constants.
Rozsah stran
p. 62-65
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
GA14-06319S/Vývoj mikrofluidických rozhraní pro vícerozměrné separace v kapalné fázi s hmotnostní spektrometrií pro analýzy komplexních biologických vzorků
Zdrojový dokument
CECE 2016 : 13th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis
Vydavatelská verze
http://www.ce-ce.org/CECE2016/Proceedings%20CECE%202016_WOS_final3.pdf
Přístup k e-verzi
open access
Název akce
CECE 2016 : 13th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis (17.10.2016 - 19.10.2016)
ISBN
978-80-904959-4-4
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
distribution constants, antioxidants, liposomes, alkylsulfate micelles, electrokinetic chromatography