Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Pulp Cooked from Rapeseed Straw
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprintDatum publikování
2016
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Technická univerzita vo Zvolene
Abstrakt
Soda pulp cooked from rapeseed straw was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1P. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length for both pulps. The brightness attained for elemental chlorine-free bleaching of soda and kraft pulps was compared with that obtained for totally chlorine-free bleaching of kraft softwood pulp in our previous work.
Rozsah stran
p. 26-36
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
SGS_2016_011/Syntéza a studium makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro high tech aplikace
Zdrojový dokument
ŠVOČ 57 : 57th International Student´s Scientific Conference
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
57th International Student´s Scientific Conference (03.05.2016 - 03.05.2016)
ISBN
978-80-228-2858-1
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
soda rapeseed pulp, ECF bleaching, brightness, zero-span breaking length, natronová řepková buničina, ECF bělení, bělost, tržná délka vláken