Digitální knihovnaUPCE
 

Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Pulp Cooked from Rapeseed Straw

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled

Datum publikování

2016

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Technická univerzita vo Zvolene

Abstrakt

Soda pulp cooked from rapeseed straw was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1P. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length for both pulps. The brightness attained for elemental chlorine-free bleaching of soda and kraft pulps was compared with that obtained for totally chlorine-free bleaching of kraft softwood pulp in our previous work.

Rozsah stran

p. 26-36

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

SGS_2016_011/Syntéza a studium makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro high tech aplikace

Zdrojový dokument

ŠVOČ 57 : 57th International Student´s Scientific Conference

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

57th International Student´s Scientific Conference (03.05.2016 - 03.05.2016)

ISBN

978-80-228-2858-1

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

soda rapeseed pulp, ECF bleaching, brightness, zero-span breaking length, natronová řepková buničina, ECF bělení, bělost, tržná délka vláken

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced