Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpostprintDatum publikování
2016
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Česká společnost průmyslové chemie
Abstrakt
Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, in our case winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0 EP D1 P. The initial kappa number of both pulps was 18.8. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length which decreased from 3.9 km for unbleached soda pulp to 3.6 km for bleached soda pulp.
Rozsah stran
p. 354-359
ISSN
2336-811X
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
SGS_2016_011/Syntéza a studium makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro high tech aplikace
Zdrojový dokument
Proceedings of the 4th International Conference on Chemical Technology
Vydavatelská verze
http://www.icct.cz/getattachment/PREDCHOZI-KONFERENCE/2016/Proceedings_ICCT2016.pdf.aspx
Přístup k e-verzi
open access
Název akce
4th International Conference on Chemical Technology ICCT 2016 (25.04.2016 - 27.04.2016)
ISBN
978-80-86238-94-4
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
soda rapeseed pulp, ECF bleaching, brightness, zero-span breaking length, natronová řepková buničina, ECF bělení, bělost, tržná délka vláken