Analýza biologicky aktivních sloučenin ve sladech ječného a pšeničného původu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Adámková, Karolína cze
dc.contributor.author Adam, Martin cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:34:30Z
dc.date.available 2017-05-11T10:34:30Z
dc.date.issued 2016 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-005-9 cze
dc.identifier.issn cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67108
dc.description.abstract Cílem této práce byla aplikace metody mikroextrakce tuhou fází z headspace prostoru (HS-SPME) pro analýzu aromaprofilu u různých druhů sladů a obilnin. Optimalizace podmínek extrakce byla vyhodnocena ze dvou hledisek, a to s ohledem na velikost odezvy pro 10 vybraných sloučenin a na celkový počet detekovaných píků. Celá optimalizace měla dvoustupňové provedení. Nejprve byly Plackett-Burmanova návrhu experimentu vyhodnoceny statisticky významné faktory a tyto byly následně detailněji optimalizovány dle principů Centrálně kompozitního plánu (CCD). V rámci optimalizace byla dále zkoumána možnost využití kombinace dvou extrakčních teplot s cílem identifikovat maximální množství sloučenin podílejících se na celkovém aromaprofilu. Jako vhodné byly vyhodnoceny tyto parametry: úprava pH na hodnotu 2,5, doba extrakce 40 min, extrakční teplota 90 a 10 °C (20 + 20 min) a teplota inkubace 90 °C. Hodnoty zbylých méně významných faktorů byly voleny na základě zkušeností z předchozích měření (objem kapalné fáze 5 ml, třepání 5 s, doba inkubace 15 min, bez úpravy iontové síly, doba desorpce 1 min při 250 °C a navážka 3 g vzorku. Za uvedených podmínek byly analyzovány 2 druhy sladů ze dvou lokalit a zároveň i vzorky stejného druhu i původu, ovšem různého stáří. cze
dc.format p. 5-13 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII cze
dc.rights open access cze
dc.subject Aromaprofil cze
dc.subject Pivovarský slad cze
dc.subject SPME cze
dc.subject Aromaprofile eng
dc.subject Brewing Malt eng
dc.subject SPME eng
dc.title Analýza biologicky aktivních sloučenin ve sladech ječného a pšeničného původu cze
dc.title.alternative Analysis of biologically active compounds in malts of barley and wheat origin eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated This study deals with the brewer’s malts, their aromaprofiles and their mutual comparison based on the contents of aromatic substances. It is focused on the headspace solid phase microextraction method (HS-SPME) as a suitable procedure for the volatile compounds isolation from brewer’s malts and their subsequent separation and detection by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) method. The practical part deals with the optimization of the whole process including both the extraction and the separation/detection conditions. HS-SPME approach based on the combination of two sorption temperatures provides a sufficient response to larger amount of volatile substances in malt samples, where more volatile components were detected together with less volatile substances. HS-SPME sampling efficiency was significantly affected, except extraction temperature (combination of temperatures), just by extraction time, temperature of incubation and pH adjustment. Their significance was determined using Plackett-Burman proposal design of experiment and optimal values were evaluated on the basis of central composite design (CCD). Optimal experimental conditions were as follows: 3 g of crushed malt sample was placed into glass vial and 5 mL of sulfuric acid solution at pH 2.5 was added. The suspension was incubated in a hot-air oven at 90 °C for 15 min. Thereafter the sample was put into a water bath where HS-SPME procedure in combination of two extraction temperatures (90 and 10 °C) for total time 40 min was realised. The desorption of analytes from the fiber was carried out in the injection port of gas chromatograph at 250 °C for 1 min. Based on the obtained aromaprofiles all tested malt samples were compared in terms of their origin and production way. eng
dc.event Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII (30.03.2016 - 01.04.2016) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published version cze
dc.identifier.obd 39877130 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet