Abstract:
Cílem této práce byla aplikace metody mikroextrakce tuhou fází z headspace prostoru (HS-SPME) pro analýzu aromaprofilu u různých druhů sladů a obilnin. Optimalizace podmínek extrakce byla vyhodnocena ze dvou hledisek, a to s ohledem na velikost odezvy pro 10 vybraných sloučenin a na celkový počet detekovaných píků. Celá optimalizace měla dvoustupňové provedení. Nejprve byly Plackett-Burmanova návrhu experimentu vyhodnoceny statisticky významné faktory a tyto byly následně detailněji optimalizovány dle principů Centrálně kompozitního plánu (CCD). V rámci optimalizace byla dále zkoumána možnost využití kombinace dvou extrakčních teplot s cílem identifikovat maximální množství sloučenin podílejících se na celkovém aromaprofilu. Jako vhodné byly vyhodnoceny tyto parametry: úprava pH na hodnotu 2,5, doba extrakce 40 min, extrakční teplota 90 a 10 °C (20 + 20 min) a teplota inkubace 90 °C. Hodnoty zbylých méně významných faktorů byly voleny na základě zkušeností z předchozích měření (objem kapalné fáze 5 ml, třepání 5 s, doba inkubace 15 min, bez úpravy iontové síly, doba desorpce 1 min při 250 °C a navážka 3 g vzorku. Za uvedených podmínek byly analyzovány 2 druhy sladů ze dvou lokalit a zároveň i vzorky stejného druhu i původu, ovšem různého stáří.