Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Červenka, Libor
|
cze |
dc.contributor.author |
Červenková, Zuzana
|
cze |
dc.contributor.author |
Velichová, Helena
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T10:25:37Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T10:25:37Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
cze |
dc.identifier.isbn |
978-80-552-1649-2 |
cze |
dc.identifier.issn |
|
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/66987 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C). |
cze |
dc.format |
p. 259-263 |
cze |
dc.language.iso |
cze |
cze |
dc.publisher |
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre |
cze |
dc.relation.ispartof |
Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie |
cze |
dc.rights |
open access |
cze |
dc.subject |
response ratio |
cze |
dc.subject |
teplota sušení |
cze |
dc.subject |
ovoce |
cze |
dc.subject |
zelenina |
cze |
dc.subject |
sušárna |
cze |
dc.subject |
response ratio |
eng |
dc.subject |
drying temperature |
eng |
dc.subject |
fruit |
eng |
dc.subject |
vegetable |
eng |
dc.subject |
oven drying |
eng |
dc.title |
Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat |
cze |
dc.title.alternative |
The Effect of Drying Temperature on Carotenoids and Anthocyanins: Meta-analysis of Data |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The aim of this study was to review studies that evaluated the effect of drying temperature on the carotenoid and anthocyanin contents in fruits and vegetables using meta-analysis. Response ratio (RR) as a meta-analytical metric was used to quantify whether drying at 40°C is better than at higher temperatures with respect to the carotenoid and anthocyanin contents. The database search revealed 14 and 8 scientific papers describing the effect of drying temperatures on the content of carotenoids and anthocynanins, respectively. Significant decrease of carotenoid content was observed in products dried at 70°C (RR=0,71) and RR=0,77 (p=0,008) was calculated for anthocyanin content followed by drying at 80°C. In general, the results of meta-analysis did not confirm that drying at 40°C is beneficial in comparison with those dried at 50°C, 60°C, 70°C and 80°C. |
eng |
dc.event |
Bezpečnosť a kontrola potravín (30.03.2017 - 31.03.2017) |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
cze |
dc.publicationstatus |
postprint |
cze |
dc.identifier.obd |
39878777 |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|