Digitální knihovnaUPCE
 

Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat

Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled

Datum publikování

2017

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

Abstrakt

Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C).

Rozsah stran

p. 259-263

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

Bezpečnosť a kontrola potravín (30.03.2017 - 31.03.2017)

ISBN

978-80-552-1649-2

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

response ratio, teplota sušení, ovoce, zelenina, sušárna, response ratio, drying temperature, fruit, vegetable, oven drying

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced