Vliv teploty sušení na karotenoidy a antokyany: meta analýza dat
Konferenční objektpeer-reviewedpostprintDatum publikování
2017
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Abstrakt
Cílem této studie bylo ohodnotit efekt sušící teploty na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině s využitím meta-analýzy dat. Response ratio (RR) byl použit jako metrika pro kvantitativní stanovení, zda je sušení při teplotě 40°C lepší než při vyšších teplotách s ohledem na obsah karotenoidů a antokyanů. Pro meta-analýzu bylo použito 14 publikací popisující efekt sušení na karotenoidní látky a 8 popisující vliv sušící teploty na antokyany. Pro produkty sušené při 70°C indikovala hodnota RR významný pokles obsahu karotenoidů (RR=0,71) a antokyanů (RR=0,77) pro produkty sušené při 80°C. Analýza jednoznačně neprokázala, že sušení při 40°C přineslo je výhodné s ohledem na retenci karotenoidů a antokyanů ve srovnání s obsahem látek v produktech sušených při vyšších teplotách (50°C, 60°C, 70°C and 80°C).
Rozsah stran
p. 259-263
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník z medzinárodnej vedeckej konferencie
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
open access
Název akce
Bezpečnosť a kontrola potravín (30.03.2017 - 31.03.2017)
ISBN
978-80-552-1649-2
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
response ratio, teplota sušení, ovoce, zelenina, sušárna, response ratio, drying temperature, fruit, vegetable, oven drying