Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
„Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ Obrozenecké kuchařské knihy v kontextu česko-německé kulturní výměny

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Kouba, Miroslav

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Stať analyzuje způsoby formování ideálního modelu českých kuchařských knih v době tzv. národního obrození, jež hledaly v kontextu etnocentrických a lingvocentrických principů kulturní emancipace své místo v rámci národní ideologie i jejího kulturologického narativu. Kuchařské knihy českého obrození jsou přitom v rámci „dlouhého“ 19. století reálným i symbolickým obrazem česko-německé kulturní výměny. Na jedné straně působily jako faktor upevňující se národní ideologie, na straně druhé však vznikaly v širším dialogu s německými předlohami. V tomto metodologickém rámci bude věnována pozornost zejména kuchařským knihám Marie Anny Neudecker, Magdalény Dobromily Rettigové a Františky Hansgirgové.

Popis

Klíčová slova

kulturní výměna, kuchařské knihy, české národní obrození, etnocentrismus, lingvocentrismus, M. A. Neudecker, D. Rettigová, F. Hansgirgová, čeština, němčina, cultural exchange, cookery books, Czech National Revival, ethnocentrism, linguocentrism, M. A. Neudecker, M. D. Rettigová, F. Hansgirgová, Czech, German

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By