Comparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer Tomáš
dc.contributor.author Bajerová Petra
dc.contributor.author Kremr Daniel
dc.contributor.author Eisner Aleš
dc.contributor.author Adam Martin
dc.contributor.author Ventura Karel
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:21:07Z
dc.date.available 2016-11-14T08:21:07Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.issn 2194-5764
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66765
dc.description.abstract Two ultrasonic systems were compared with different settings for extraction of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin and nordihydrocapsaicin) from chili peppers. The first system was ultrasonic homogenizer using an ultrasonic probe operating at a working frequency of 20 kHz, with variable setting of power output. The second one was ultrasonic cleaner operating at a working frequency of 35kHz, with fixed power output of 50 W. Determination of the optimum extraction procedures was performed by comparison of the extraction yields. Content of capsaicinoids was determined by high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Optimization studies of extractions by both ultrasonic systems were performed. Ten various real samples of chili underwent optimum extraction conditions in both ultrasonic systems. The results were compared with each other and to a conventional Soxhlet extraction. The ultrasonic methods provide the higher extraction efficiency and simple and straightforward operation. System working at higher power of ultrasound resulted in higher extraction yields. An application of ultrasonic system working at lower frequency of ultrasonic waves is slightly advantageous. eng
dc.format p. 567-576 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Walter de Gruyter GmbH & Co. KG eng
dc.relation.ispartof International Journal of Food Engineering, volume 12, issue: 6 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Capsaicinoids eng
dc.subject Ultrasonic Power eng
dc.subject Soxhlet Extraction eng
dc.subject HPLC-MS eng
dc.subject Chilli Pepper eng
dc.subject Kapsaicinoidy cze
dc.subject Ultrazvuková Energie cze
dc.subject Soxhletova Extrakce cze
dc.subject HPLC-MS cze
dc.subject Čili Papričky cze
dc.title Comparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers eng
dc.title.alternative Porovnání dvou různých ultrazvukových systémů pro extrakci kapsaicinoidů z čili papriček cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Pro extrakci kapsaicinoidů (kapsaicin, dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin) z čili papriček byly porovnány dva různé ultrazvukové extrakční systémy. První z nich byl ultrazvukový homogenizátor využívající ultrazvukovou sondu pracující při frekvenci 20 kHz s nastavitelným výkonem. Druhým systémem byla ultrazvuková lázeň pracující při frekvenci 35 kHz s fixním výkonem 50 W. Určení optimálních extrakčních podmínek bylo realizováno na základě porovnání extrakčních výtěžků. Obsah kapsaicinoidů byl stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (HPLC-MS). Byly provedeny optimalizační studie obou ultrazvukových extrakčních systémů. Deset různých vzorků čili bylo podrobeno optimalizovaným extrakčním podmínkám obou ultrazvukových systémů. Výsledky byly vzájemně porovnány a také srovnány s konvenční extrakcí v Soxhletově extraktoru. Ultrazvukové extrakční metody vykazují vyšší extrakční účinnosti a jednodušší provedení. Systém pracující při vyšším výkonu ultrazvuku poskytoval vyšší výtěžky extrakce. Aplikace ultrazvukového systému pracujícího při nižší frekvenci ultrazvukových vln je mírně výhodnější. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.doi 10.1515/ijfe-2015-0347 eng
dc.identifier.wos 000380766600006 eng
dc.identifier.obd 39876919


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet