dc.contributor.author |
Bajer Tomáš
|
|
dc.contributor.author |
Bajerová Petra
|
|
dc.contributor.author |
Kremr Daniel
|
|
dc.contributor.author |
Eisner Aleš
|
|
dc.contributor.author |
Adam Martin
|
|
dc.contributor.author |
Ventura Karel
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-14T08:21:07Z |
|
dc.date.available |
2016-11-14T08:21:07Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.issn |
2194-5764 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/66765 |
|
dc.description.abstract |
Two ultrasonic systems were compared with different settings for extraction of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin and nordihydrocapsaicin) from chili peppers. The first system was ultrasonic homogenizer using an ultrasonic probe operating at a working frequency of 20 kHz, with variable setting of power output. The second one was ultrasonic cleaner operating at a working frequency of 35kHz, with fixed power output of 50 W. Determination of the optimum extraction procedures was performed by comparison of the extraction yields. Content of capsaicinoids was determined by high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Optimization studies of extractions by both ultrasonic systems were performed. Ten various real samples of chili underwent optimum extraction conditions in both ultrasonic systems. The results were compared with each other and to a conventional Soxhlet extraction. The ultrasonic methods provide the higher extraction efficiency and simple and straightforward operation. System working at higher power of ultrasound resulted in higher extraction yields. An application of ultrasonic system working at lower frequency of ultrasonic waves is slightly advantageous. |
eng |
dc.format |
p. 567-576 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
|
dc.publisher |
Walter de Gruyter GmbH & Co. KG |
eng |
dc.relation.ispartof |
International Journal of Food Engineering, volume 12, issue: 6 |
eng |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
Capsaicinoids |
eng |
dc.subject |
Ultrasonic Power |
eng |
dc.subject |
Soxhlet Extraction |
eng |
dc.subject |
HPLC-MS |
eng |
dc.subject |
Chilli Pepper |
eng |
dc.subject |
Kapsaicinoidy |
cze |
dc.subject |
Ultrazvuková Energie |
cze |
dc.subject |
Soxhletova Extrakce |
cze |
dc.subject |
HPLC-MS |
cze |
dc.subject |
Čili Papričky |
cze |
dc.title |
Comparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers |
eng |
dc.title.alternative |
Porovnání dvou různých ultrazvukových systémů pro extrakci kapsaicinoidů z čili papriček |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Pro extrakci kapsaicinoidů (kapsaicin, dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin) z čili papriček byly porovnány dva různé ultrazvukové extrakční systémy. První z nich byl ultrazvukový homogenizátor využívající ultrazvukovou sondu pracující při frekvenci 20 kHz s nastavitelným výkonem. Druhým systémem byla ultrazvuková lázeň pracující při frekvenci 35 kHz s fixním výkonem 50 W. Určení optimálních extrakčních podmínek bylo realizováno na základě porovnání extrakčních výtěžků. Obsah kapsaicinoidů byl stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (HPLC-MS). Byly provedeny optimalizační studie obou ultrazvukových extrakčních systémů. Deset různých vzorků čili bylo podrobeno optimalizovaným extrakčním podmínkám obou ultrazvukových systémů. Výsledky byly vzájemně porovnány a také srovnány s konvenční extrakcí v Soxhletově extraktoru. Ultrazvukové extrakční metody vykazují vyšší extrakční účinnosti a jednodušší provedení. Systém pracující při vyšším výkonu ultrazvuku poskytoval vyšší výtěžky extrakce. Aplikace ultrazvukového systému pracujícího při nižší frekvenci ultrazvukových vln je mírně výhodnější. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1515/ijfe-2015-0347 |
eng |
dc.identifier.wos |
000380766600006 |
eng |
dc.identifier.obd |
39876919 |
|