Živé potraviny: nová výzva v bezpečnosti potravin

Show simple item record

dc.contributor.author Červenka Libor
dc.contributor.author Brožková Iveta
dc.contributor.author Fišerová Tereza
dc.contributor.author Dvořáková Veronika
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:20:46Z
dc.date.available 2016-11-14T08:20:46Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.isbn 978-80-552-1481-8 cze
dc.identifier.issn
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66693
dc.description.abstract V práci byla hodnocena kvalita ovocných tyčinek určených pro veganskou stravu. V rámci monitoringu byly sledovány mikrobiologické ukazatele, obsah antioxidantů (fenolové látky, flavonoidy a kondenzované taniny). Vzhledem ke zpracování produktu při nízké teplotě (42 °C) byla zjištěna dobrá kvalita tuku obsaženého ve výrobcích (peroxidové číslo, thiobarbiturové číslo) a stanoveny aktivní enzymy kataláza a superoxid dismutáza. Vzorky měly velmi vysokou antioxidační kapacitu. Konzumace testovaných výrobků však může být riziková, vzhledem k přítomnosti anaerobních sporotvorných mikroorganismů. cze
dc.format p. 111-114 eng
dc.language.iso cze
dc.publisher Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre cze
dc.relation.ispartof Bezpečnosť a kontrola potravín : zborník prác z XII. medzinárodnej vedecké konferencie eng
dc.rights open access eng
dc.subject Raw food eng
dc.subject antioxidant eng
dc.subject quality eng
dc.subject sporeforming bacteria eng
dc.subject fungi eng
dc.title Živé potraviny: nová výzva v bezpečnosti potravin cze
dc.title.alternative Raw Food: New Chalenge in Food Security eng
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Fruit bars designated for raw vegan diet were evaluated with regard to the microbial quality, the presence of antioxidants (phenolics, flavonoids and condensed tannins), and antioxidant properties. Since these products were subjected to air drying up to 42 °C, the oxidation state of the fat (peroxide and thiobarbituric values) and the activity of superoxide dismutase and catalase was determined. In general, the samples were considered to be in high antioxidant content and capacity. There is a risk associated with consumption due to the presence of anaerobic sporeforming bacteria in all the samples. The drying process did not alter the lipid oxidation and kept the activity of some antioxidant enzymes in finished products. eng
dc.event Bezpečnosť a kontrola potravín (07.04.2016 - 08.04.2016) cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.relation.publisherversion http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/books/zbornik2016.pdf
dc.identifier.obd 39876574


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account