Hydrogels Based on Glucomannan and their Utilization in Agriculture

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Hermann Petr
dc.contributor.author Svoboda Ladislav
dc.contributor.author Bělina Petr
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:19:54Z
dc.date.available 2016-11-14T08:19:54Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.isbn 978-80-86238-82-1 eng
dc.identifier.issn 2336-811X
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66526
dc.description.abstract The aim of study was to prepare and characterize hydrogels based on modified glucomannan for their utilization as regulators of soil moisture and plant nutrition. Glucomannan is a natural polysaccharide composed of repeating units of glucose and mannose. Hydrogels were formed using deacetylation glucomannan chain through base or using phosphorylating agents. Physicochemical properties were measured for prepared hydrogels, such as the swelling tests in water, the rate of swelling and drying, the dependence of solubility of hydrogel on the temperature and number of swelling cycles. Also the swelling of hydrogel was examined in saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, and the rate of release of nutrients into the aqueous medium. eng
dc.format p. 166-171 eng
dc.language.iso eng
dc.publisher Česká společnost průmyslové chemie eng
dc.relation.ispartof Proceedings of the 3rd International Conference on Chemical Technology eng
dc.rights Práce není přístupná eng
dc.subject Hydrogels eng
dc.subject Glucomannan eng
dc.subject Swelling Ratio eng
dc.subject Hydrogely cze
dc.subject glukomannan cze
dc.subject bobtnací poměr cze
dc.title Hydrogels Based on Glucomannan and their Utilization in Agriculture eng
dc.title.alternative Hydrogely na bázi glukomannanu a jejich využití v zemědělství cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Cílem výzkumu bylo připravit a charakterizovat hydrogely na bázi modifikovaného glukomannanu pro jejich budoucí využití jako regulátory půdní vláhy a ve výživě rostlin. Glukomannan je přírodní polysacharid skládající se z opakujících se jednotek glukózy a manózy. K tvorbě hydrogelů docházelo pomocí deacetylace glukomannanového řetězce prostřednictvím zásady nebo pomocí fosforylačních činidel. Pro měření fyzikálně chemických vlastností hydrogelů byly provedeny testy bobtnavosti, rychlosti vysoušení, rozpustnosti hydrogelu v závislosti na teplotě a cyklech bobtnání. Také byla zkoumána bobtnavost hydrogelu v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny a následná rychlost uvolňování živin do vodného prostředí. cze
dc.event 3rd International Conference on Chemical Technology ICCT 2015 (13.04.2015 - 15.04.2015) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.project.ID SGSFChT_2015005/Nové materiály pro chemické technologie a jiné aplikace eng
dc.identifier.wos 000383856800032
dc.identifier.obd 39874514


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet