Hydrogels Based on Glucomannan and their Utilization in Agriculture
Konferenční objektStatus neznámýpeer-reviewedpostprintDatum publikování
2015
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Česká společnost průmyslové chemie
Abstrakt
The aim of study was to prepare and characterize hydrogels based on modified glucomannan for their utilization as regulators of soil moisture and plant nutrition. Glucomannan is a natural polysaccharide composed of repeating units of glucose and mannose. Hydrogels were formed using deacetylation glucomannan chain through base or using phosphorylating agents. Physicochemical properties were measured for prepared hydrogels, such as the swelling tests in water, the rate of swelling and drying, the dependence of solubility of hydrogel on the temperature and number of swelling cycles. Also the swelling of hydrogel was examined in saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, and the rate of release of nutrients into the aqueous medium.
Rozsah stran
p. 166-171
ISSN
2336-811X
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
SGSFChT_2015005/Nové materiály pro chemické technologie a jiné aplikace
Zdrojový dokument
Proceedings of the 3rd International Conference on Chemical Technology
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
3rd International Conference on Chemical Technology ICCT 2015 (13.04.2015 - 15.04.2015)
ISBN
978-80-86238-82-1
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Hydrogels, Glucomannan, Swelling Ratio, Hydrogely, glukomannan, bobtnací poměr