Digitální knihovnaUPCE
 

toxické účinky mykotoxinů

Konferenční objektpeer-reviewedpostprint
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2014

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které patří mezi významné toxiny přírodního původu, jejichž přítomnost v potravinách představuje celosvětový problém. Dělí se do několika skupin podle chemické struktury, biosyntézy, toxicity a účinku na organismus. Intoxikace se může projevit akutními, chronickými nebo pozdními toxickými účinky. Studiem toxických účinků mykotoxinů se zabývá celá řada specialistů oboru biochemie, mikrobiologie, mykologie, toxikologie, hygieny potravin atd. Většina mykotoxinů není technologickým zpracováním zničena, a proto je nacházíme i v dílčích produktech (obiloviny → pivo, mouka). Mezi nejvýznamnější producenty patří plísně rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria.

Rozsah stran

p. 35-41

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI. (09.04.2014 - 11.04.2014)

ISBN

978-80-7395-821-3

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

mykotoxiny, cerálie, pivo, mouka, mycotoxins, cereals, beer, flour

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced