toxické účinky mykotoxinů
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint Náhled není k dispozici
Soubory
Datum publikování
2014
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které patří mezi významné toxiny přírodního původu, jejichž přítomnost v potravinách představuje celosvětový problém. Dělí se do několika skupin podle chemické struktury, biosyntézy, toxicity a účinku na organismus. Intoxikace se může projevit akutními, chronickými nebo pozdními toxickými účinky. Studiem toxických účinků mykotoxinů se zabývá celá řada specialistů oboru biochemie, mikrobiologie, mykologie, toxikologie, hygieny potravin atd. Většina mykotoxinů není technologickým zpracováním zničena, a proto je nacházíme i v dílčích produktech (obiloviny → pivo, mouka). Mezi nejvýznamnější producenty patří plísně rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria.
Rozsah stran
p. 35-41
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI. (09.04.2014 - 11.04.2014)
ISBN
978-80-7395-821-3
Studijní obor
Studijní program
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
mykotoxiny, cerálie, pivo, mouka, mycotoxins, cereals, beer, flour