toxické účinky mykotoxinů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Hrubošová Dana
dc.contributor.author Vytřasová Jarmila
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:19:21Z
dc.date.available 2016-11-14T08:19:21Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.isbn 978-80-7395-821-3 cze
dc.identifier.issn
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66429
dc.description.abstract Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které patří mezi významné toxiny přírodního původu, jejichž přítomnost v potravinách představuje celosvětový problém. Dělí se do několika skupin podle chemické struktury, biosyntézy, toxicity a účinku na organismus. Intoxikace se může projevit akutními, chronickými nebo pozdními toxickými účinky. Studiem toxických účinků mykotoxinů se zabývá celá řada specialistů oboru biochemie, mikrobiologie, mykologie, toxikologie, hygieny potravin atd. Většina mykotoxinů není technologickým zpracováním zničena, a proto je nacházíme i v dílčích produktech (obiloviny → pivo, mouka). Mezi nejvýznamnější producenty patří plísně rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria. cze
dc.format p. 35-41 eng
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject mykotoxiny, cerálie, pivo, mouka cze
dc.subject mycotoxins eng
dc.subject cereals eng
dc.subject beer eng
dc.subject flour eng
dc.title toxické účinky mykotoxinů cze
dc.title.alternative toxic effects of mycotoxins eng
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Mycotoxins are secondary metabolites of fungi which are among the major toxins of natural origin whose presence in food is a global problem. They are divided into several groups according to chemical structure, biosynthesis, toxicity, and effect on the organism. The intoxication may result in acute, chronic or late toxic effects. Studies of the mycotoxin effects deals with the number of specialists of biochemistry, microbiology, mycology, toxicology, food hygiene etc. The most mycotoxins are not destroyed by technological processing therefore they are also found in the sub-products (cereals → beer, flour). The most important producers are fungi of the genus Aspergillus, Penicillium, Fusarium and Alternaria. eng
dc.event Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI. (09.04.2014 - 11.04.2014) cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.obd 39872074


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet