Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Hrubošová Dana
|
|
dc.contributor.author |
Vytřasová Jarmila
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-14T08:19:21Z |
|
dc.date.available |
2016-11-14T08:19:21Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7395-821-3 |
cze |
dc.identifier.issn |
|
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/66429 |
|
dc.description.abstract |
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní, které patří mezi významné toxiny přírodního původu, jejichž přítomnost v potravinách představuje celosvětový problém. Dělí se do několika skupin podle chemické struktury, biosyntézy, toxicity a účinku na organismus. Intoxikace se může projevit akutními, chronickými nebo pozdními toxickými účinky. Studiem toxických účinků mykotoxinů se zabývá celá řada specialistů oboru biochemie, mikrobiologie, mykologie, toxikologie, hygieny potravin atd. Většina mykotoxinů není technologickým zpracováním zničena, a proto je nacházíme i v dílčích produktech (obiloviny → pivo, mouka). Mezi nejvýznamnější producenty patří plísně rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium a Alternaria. |
cze |
dc.format |
p. 35-41 |
eng |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.relation.ispartof |
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI., sborník příspěvků ze semináře |
eng |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
mykotoxiny, cerálie, pivo, mouka |
cze |
dc.subject |
mycotoxins |
eng |
dc.subject |
cereals |
eng |
dc.subject |
beer |
eng |
dc.subject |
flour |
eng |
dc.title |
toxické účinky mykotoxinů |
cze |
dc.title.alternative |
toxic effects of mycotoxins |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Mycotoxins are secondary metabolites of fungi which are among the major toxins of natural origin whose presence in food is a global problem. They are divided into several groups according to chemical structure, biosynthesis, toxicity, and effect on the organism. The intoxication may result in acute, chronic or late toxic effects. Studies of the mycotoxin effects deals with the number of specialists of biochemistry, microbiology, mycology, toxicology, food hygiene etc. The most mycotoxins are not destroyed by technological processing therefore they are also found in the sub-products (cereals → beer, flour). The most important producers are fungi of the genus Aspergillus, Penicillium, Fusarium and Alternaria. |
eng |
dc.event |
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVI. (09.04.2014 - 11.04.2014) |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.identifier.obd |
39872074 |
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|