Digitální knihovnaUPCE
 

Ohodnocení přínosu investice z environmentálního hlediska

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Cílem článku je vyhodnotit vybranou investici z environmentálního hlediska, neboť lze v poslední době zaznamenat trend ohodnocování investic z neekonomických hledisek. V tomto případě se jedná o lakovací kabinu, která je opatřena ochranným filtrem, jež redukuje 97,9 % nebezpečných splodin. Přínos této investice je kalkulován jednak pro investující společnost, jednak pro obec, kde daná společnost působí. Pro ohodnocení těchto přínosů byly použity dva typy metod: tržní a netržní. Tržní metoda je založena na stanovení úspory poplatků za znečišťování ovzduší a netržní metoda znamená hodnotu ovzduší, jakožto veřejného statku, pro obyvatele dané obce. V tomto článku jsou použity netržní metody WTP a WTA. Tyto metody však daly rozdílné výsledky, a proto je v závěru doporučen postup, jak je lze chápat.

Rozsah stran

p. 66-78

ISSN

1211-555X

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Scientific Papers of the University of Pardubice - Series D, Faculty of Economics and Administration, volume 2012, issue: 3

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Cost-benefit analýza (CBA), netržní ohodnocení, Kontingentní oceňovací metoda (CVM), Ochota platit (WTP), Ochota dostat zaplaceno (WTA), Cost-Benefit Analysis (CBA), non-market evaluation, Contingent Valuation Method (CVM), Willingness To Pay (WTP), Willingness To Accept (WTA)

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced