Význam hořčíku ve výživě člověka
Bakalářská práceDatum publikování
2016
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V teoretické části bakalářské práce se pojednává o důležitosti prvku (hořčíku), je zde popsána
obecná charakteristika, fyziologické a biochemické funkce. Následně se práce věnuje
metabolismu hořčíku v lidském organismu. Jsou zde uvedeny zdroje, zvýšená potřeba
a doporučené denní dávky hořčíku. Dále se zaměřuje na projevy nedostatku a nadbytku
hořčíku.
Základem praktické části byl dotazník. V jeho první polovině byly zjišťovány příznaky
způsobené nedostatkem hořčíku a činnost vyžadující zvýšený příjem. V druhé polovině
dotazníku bylo zjišťováno, zda respondenti konzumují potraviny s vyšším obsahem hořčíku
nebo pijí minerální vodu Magnesia.
Rozsah stran
62 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D35508
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
hořčík, nedostatek, léčba, konzumace, potraviny, dotazník, magnesium, deficiency, treatment, eating, food, questionnaire