dc.contributor.advisor |
Husáková, Lenka |
cze |
dc.contributor.author |
Nováková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-08-10T07:51:26Z |
|
dc.date.available |
2015-08-10T07:51:26Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/60639 |
|
dc.description.abstract |
Práce byla věnována optimalizaci přípravy vzorků jater, tuku a kostí vyder říčních pro potřeby anorganické prvkové analýzy za využití vybraných metod atomové spektrometrie (AAS, ICP-MS). Byla provedena optimalizace lyofilizace, mikrovlnné mineralizace, byl studován vliv homogenizace vzorku a velikost navážky na výsledky stanovení. Pro optimalizaci vybraných postupů bylo použito frakcionální faktorové plánování, výsledky stanovení rtuti v reálných vzorcích vydřích tkání byly zpracovány za využití vybraných statistických metod. Správnost metody pro stanovení 16 elementů byla ověřena pomocí SRM Bovine Liver 1577c.. |
cze |
dc.format |
76 s. |
cze |
dc.format.extent |
2629456 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
FLAAS |
cze |
dc.subject |
river otter |
cze |
dc.subject |
fractional factorial design |
cze |
dc.subject |
analysis of variance |
cze |
dc.subject |
statistical analysis of one-dimensional data |
cze |
dc.subject |
ICP-MS |
cze |
dc.subject |
AMA 254 |
cze |
dc.subject |
inorganic element analysis |
eng |
dc.subject |
biological sample analysis |
eng |
dc.subject |
microwave digestion |
eng |
dc.subject |
lyophilization |
eng |
dc.subject |
anorganická prvková analýza |
cze |
dc.subject |
vydra říční |
cze |
dc.subject |
analýza biologických vzorků |
cze |
dc.subject |
mikrovlnná mineralizace |
cze |
dc.subject |
lyofilizace |
cze |
dc.subject |
analýza rozptylu |
cze |
dc.title |
Optimalizace přípravy vzorku pro potřeby anorganické prvkové analýzy jater, kostí a tuku vyder říčních vybranými metodami atomové spektrometrie |
cze |
dc.title.alternative |
Optimization of sample preparation for elemental analysis of liver, bone, and fat of river otters by selected atomic spectrometry methods |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Bartoš, Martin |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The work was focused on preparation of liver, fat, and bone samples of river otter for inorganic elemental analysis by using selected atomic spectrometry methods (AAS, ICP-MS). The optimization of lyophilization and microwave digestion was performed, and the influence of sample homogeneity and sample mass were studied. Fractional factorial design was used for optimization purposes. The results of mercury determination in real samples of river otter were processed using selected statistical methods. The accuracy of the method for determination of 16 elements was verified by analysis of SRM Bovine Liver 1577c |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33456 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a obhájila diplomovou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
27123 |
cze |
dc.date.embargo |
2035-05-21 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |