Digitální knihovnaUPCE
 

Optimalizace přípravy vzorku pro potřeby anorganické prvkové analýzy jater, kostí a tuku vyder říčních vybranými metodami atomové spektrometrie

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Práce byla věnována optimalizaci přípravy vzorků jater, tuku a kostí vyder říčních pro potřeby anorganické prvkové analýzy za využití vybraných metod atomové spektrometrie (AAS, ICP-MS). Byla provedena optimalizace lyofilizace, mikrovlnné mineralizace, byl studován vliv homogenizace vzorku a velikost navážky na výsledky stanovení. Pro optimalizaci vybraných postupů bylo použito frakcionální faktorové plánování, výsledky stanovení rtuti v reálných vzorcích vydřích tkání byly zpracovány za využití vybraných statistických metod. Správnost metody pro stanovení 16 elementů byla ověřena pomocí SRM Bovine Liver 1577c..

Rozsah stran

76 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D33456

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

FLAAS, river otter, fractional factorial design, analysis of variance, statistical analysis of one-dimensional data, ICP-MS, AMA 254, inorganic element analysis, biological sample analysis, microwave digestion, lyophilization, anorganická prvková analýza, vydra říční, analýza biologických vzorků, mikrovlnná mineralizace, lyofilizace, analýza rozptylu

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced