dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
cze |
dc.contributor.author |
Dubnová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-08-10T07:51:24Z |
|
dc.date.available |
2015-08-10T07:51:24Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/60637 |
|
dc.description.abstract |
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako
mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita
k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl
u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek
a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané
těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí
kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl
zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků
byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením. |
cze |
dc.format |
58 s. |
cze |
dc.format.extent |
2653809 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
anthokyaniny |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
černý bez |
cze |
dc.subject |
HPLC |
eng |
dc.subject |
anthocyanins |
eng |
dc.subject |
elderberry |
eng |
dc.title |
Analýza vybraných polyfenolických sloučenin v plodech černého bezu |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Fischer, Jan |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
First part of this thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
anthocyanins in the fruit of elderberry using isocratic and gradient elution. The mixture of
metanol and water with addition of formic acid was used as a mobile phase. Optimized
chromatographic separation coupled with UV detection was used for identification and
quantification of anthocyanins in extracts prepared from fruit of elderberry. Total
anthocyanins, total polyphenolics and antioxidant capacity were determined using different
spectrophotometric methods in all extracts. Results obtained by these methods were
statistically compared with total anthocyanins determinated by liquid chromatography.
Significant effect of treatment samples after collection (freezing/drying) was evaluated using
principal component analysis and analysis of variance. The best correlation of results was
observed between pH differential method and chromatographic determination. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33440 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Přistoupila k obhajobě diplomové práce a zodpověděla vaechny tázané otázky. |
cze |
dc.identifier.stag |
27119 |
cze |
dc.date.embargo |
2035-05-25 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |