Digitální knihovnaUPCE
 

Analýza vybraných polyfenolických sloučenin v plodech černého bezu

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí. Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením.

Rozsah stran

58 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analytická chemie

Studijní program

Chemie

Signatura tištěné verze

D33440

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry, fenolické látky, anthokyaniny, antioxidační aktivita, černý bez, HPLC, anthocyanins, elderberry

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced