První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako
mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita
k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl
u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek
a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané
těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí
kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl
zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků
byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením.