Analýza vybraných polyfenolických sloučenin v plodech černého bezu
Diplomová práceDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
anthokyaninů v plodech černého bezu s využitím izokratické a gradientové eluce. Jako
mobilní fáze byla použita směs metanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
Optimalizovaná chromatografická separace byla ve spojení s UV detekcí využita
k identifikaci a kvantifikaci anthokyaninů v extraktech z plodů černého bezu. Dále byl
u extraktů stanoven celkový obsah anthokyaninů, celkový obsah polyfenolických látek
a antioxidační kapacita pomocí různých spektrofotometrických metod. Výsledky získané
těmito metodami byly statisticky porovnány s obsahem anthokyaninů stanovených pomocí
kapalinové chromatografie. Na základě analýzy hlavních komponent a analýzy rozptylu byl
zjištěn významný vliv úpravy vzorků po sběru (mražení/sušení). Největší korelace výsledků
byla pozorována mezi pH diferenciální metodou a chromatografickým stanovením.
Rozsah stran
58 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Chemie
Signatura tištěné verze
D33440
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Analysis of selected polyphenolic compounds in elderberry, fenolické látky, anthokyaniny, antioxidační aktivita, černý bez, HPLC, anthocyanins, elderberry