dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
cze |
dc.contributor.author |
Hloušková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-06-25T10:35:04Z |
|
dc.date.available |
2015-06-25T10:35:04Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/59943 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie.
Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté. |
cze |
dc.format |
87 s. |
cze |
dc.format.extent |
3632384 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Yerba maté |
cze |
dc.subject |
Ilex paraguariensis |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
aktivita vody |
cze |
dc.subject |
adsorpční izoterma |
cze |
dc.subject |
Yerba maté |
cze |
dc.subject |
Ilex paraguariensis |
cze |
dc.subject |
antioxidant capacity |
cze |
dc.subject |
water activity |
cze |
dc.subject |
adsorption isotherm |
cze |
dc.title |
Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách |
cze |
dc.title.alternative |
Antioxidant capacity of Yerba mate at various storage conditions |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hájek, Tomáš |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on determination of the antioxidant capacity of Yerba maté (Ilex paraguariensis) during storage at various relative humidity. Atioxidant characteristics and the content of antioxidant compounds were determinated by the spectrophotometric and HPLC methods in samples.
The next part of the diploma thesis is focused on the determination of the relationship of equilibrium moisture content and water activity of Yerba maté at 5, 25 and 40 °C. This dependence was described by three mathematical models and evaluated by the nonlinear regression technique. Aromaprofile of Yerba maté have been determined using gas chromatography with mass spectrometry detection. An interpretation of the experimental data and their comparison among samples were performed. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33464 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a obhájila diplomovou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
27103 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |