Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Hloušková, Lucie
dc.date.accessioned 2015-06-25T10:35:04Z
dc.date.available 2015-06-25T10:35:04Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/59943
dc.description.abstract Práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie. Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté. cze
dc.format 87 s. cze
dc.format.extent 3632384 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Yerba maté cze
dc.subject Ilex paraguariensis cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject aktivita vody cze
dc.subject adsorpční izoterma cze
dc.subject Yerba maté cze
dc.subject Ilex paraguariensis cze
dc.subject antioxidant capacity cze
dc.subject water activity cze
dc.subject adsorption isotherm cze
dc.title Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách cze
dc.title.alternative Antioxidant capacity of Yerba mate at various storage conditions eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Hájek, Tomáš cze
dc.date.accepted 2015 cze
dc.description.abstract-translated This work is focused on determination of the antioxidant capacity of Yerba maté (Ilex paraguariensis) during storage at various relative humidity. Atioxidant characteristics and the content of antioxidant compounds were determinated by the spectrophotometric and HPLC methods in samples. The next part of the diploma thesis is focused on the determination of the relationship of equilibrium moisture content and water activity of Yerba maté at 5, 25 and 40 °C. This dependence was described by three mathematical models and evaluated by the nonlinear regression technique. Aromaprofile of Yerba maté have been determined using gas chromatography with mass spectrometry detection. An interpretation of the experimental data and their comparison among samples were performed. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D33464 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a obhájila diplomovou práci. cze
dc.identifier.stag 27103 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet