Digitální knihovnaUPCE
 

Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie. Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté.

Rozsah stran

87 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D33464

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Yerba maté, Ilex paraguariensis, antioxidační aktivita, aktivita vody, adsorpční izoterma, Yerba maté, Ilex paraguariensis, antioxidant capacity, water activity, adsorption isotherm

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced