Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie.
Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté.
Rozsah stran
87 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D33464
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Yerba maté, Ilex paraguariensis, antioxidační aktivita, aktivita vody, adsorpční izoterma, Yerba maté, Ilex paraguariensis, antioxidant capacity, water activity, adsorption isotherm