dc.contributor.advisor |
Řezková, Soňa |
cze |
dc.contributor.author |
Melicharová, Šárka |
|
dc.date.accessioned |
2014-09-22T12:30:24Z |
|
dc.date.available |
2014-09-22T12:30:24Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (archiv) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/58347 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá technologií výroby medoviny, jejím složením a fyzikálně chemickými vlastnostmi prolinu a 5-hydroxymethylfurfuralu. V experimentální části byl spektrofotometrickou technikou stanoven obsah prolinu a technikou kapalinové chromatografie v systému reverzních fází 5-hydroxymethylfurfural. Dále byl destilačně stanoven obsah alkoholu. Tyto parametry byly stanoveny celkem u třinácti vzorků medovin, sedm vzorků bylo získáno od včelařů a šest vzorků bylo zakoupeno v obchodních sítích. |
cze |
dc.format |
45 s. |
cze |
dc.format.extent |
1482477 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
medovina |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
prolin |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural (HMF) |
cze |
dc.subject |
mead |
eng |
dc.subject |
honey |
eng |
dc.subject |
proline |
eng |
dc.subject |
HMF |
eng |
dc.title |
Stanovení obsahu vybraných látek v medovinách |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of selected compounds content in meads |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2014 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the analysis of selected compounds in meads. In the teoretical part deals with technology of production of mead, its composition and physicochemical properties of proline and 5-hydroxymethylfurfural. Experimental part is focused on the determination of content of proline by spectrophotometric method and content of 5-hydroxymethylfurfural by RP- HPLC method with UV detection. Alcohol content was determined by distillation. These parameters were determined in thirteen samples of mead, seven samples were obtained from beekeepers and six were bought from the markets. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D31150 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
24408 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |