Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KALCH FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5774

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 493
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Sorpce vlhkosti prášku z plodů trnky obecné (Prunus spinosa) s přídavky polysacharidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dvořáková, Eliška; Červenka, Libor; Sýs, Milan
    Práce se zabývá charakterizací vlastností a adsorpčního chování lyofilizovaných prášků z plodů trnky obecné s přídavky inulinu, maltodextrinu a chitosanu (5, 15, 30 a 50 % (m/m)). Charakterizace byla provedena pomocí měření barevnosti, infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací a skenovací elektronové mikroskopie. Největší vliv na změnu barvy měly přídavky chitosanu, u kterých dosáhl parametr celkového rozdílu barevnosti ?E* hodnoty 26,90 ? 0,09. v infračervených spektrech byly u přídavků 30 a 50 % (m/m) v oblasti 1200-900 cm-1 pozorovatelné charakteristické pásy pro přidávané polysacharidy. Na snímcích ze skenovací elektronové mikroskopie byly pozorovatelné drobné rozdíly v morfologii částic (ve velikosti a tvaru okrajů). Pro matematický popis sorpčních izoterm vyhovovala nejlépe rovnice dle Knaniho. s množstvím přidaného polysacharidu klesal obsah rovnovážné vlhkosti, zejména u chitosanu a maltodextrinu, v intervalu 0,5-0,9 aw. Žádný z polysacharidů neměl vliv na zvýšení obsahu vlhkosti v první monomolekulární vrstvě ve srovnání se vzorkem bez přídavku.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Mikrokolonová a kapilární chromatografie oxidačních metabolitů acetaminofenu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Košnářová, Michaela; Česla, Petr; Fischer, Jan
    Tato diplomová práce je zaměřena na mikrokolonovou a kapilární chromatografii oxidačních metabolitů acetaminofenu. Teoretická část se nejprve zabývá samotným acetaminofenem, především jeho metabolismem a toxicitou, druhá část se pak věnuje vysokoúčinné kapalinové chromatografii, konkrétně mikrokolonové chromatografii a metodám stanovení acetaminofenu a jeho metabolitů. Cíle experimentální práce spočívaly v otestování vybraných kolon vhodných pro separaci acetaminofenu a jeho oxidačních metabolitů, proměřit a sestavit retenční modely na základě izokratických a gradientových dat a optimalizovat gradientový profil pro separaci metabolitů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vývoj LC/MS metody pro stanovení potenciálních léčiv narkolepsie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Gebrt, Jan; Česla, Petr; Roušar, Tomáš
    Cílem této diplomové práce bylo vyvinout, optimalizovat a validovat metodu analýzy potenciálních léčiv narkolepsie pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Teoretická část práce je soustředěna na informace o symptomech a metodách léčby narkolepsie. Dále jsou popsány principy, instrumentace a módy měření v kapalinové chromatografii a hmotnostní spektrometrii. Poslední část rešerše je věnována postupům interpretace, optimalizace a validace chromatografických metod. V experimentální části lze nalézt procesy přípravy a analýzy vzorků, použitou instrumentaci a chemikálie. Poslední část této práce shrnuje a hodnotí dosažené výsledky.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza a využití 5,6-diamino-1,3-dihydro-2H-benzoimidazol-2-on
    (Univerzita Pardubice, 2024) Böhmová, Monika; Fischer, Jan; Vaněček, Jan
    Diplomová práce je zaměřena na látku 5,6-diamino-1,3-dihydro-2H-benzoimidazol-2-on (DABIZ), který se používá jako barvářský meziprodukt při výrobě vysoce kvalitních pigmentů. Z tohoto důvodu je potřebné mít k dispozici vhodnou metodu pro kontrolu jeho čistoty. Práce se zabývá rešerší této látky. Dále je navržena vhodná analytická metoda na stanovení látky, včetně kvalitativní analýzy v technických vzorcích. Kromě hlavní komponenty (DABIZ) se práce zabývá také identifikací a stanovením vybraných nečistot v analyzovaných vzorcích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Stabilita kyseliny karmínové v modelovém syceném nápoji
    (Univerzita Pardubice, 2024) Martínková, Lucie; Červenka, Libor; Husáková, Lenka
    Tato diplomová práce se zabývá červeným barvivem kyselinou karmínovou a jejími vlastnostmi v modelovém nápoji. V teoretické části práce je popsána historie používání tohoto barviva, jeho výroba a využití nejen v potravinách. V další části je uveden vliv kyseliny karmínové na zdraví, legislativa spojená s barvivy a metody, jimiž lze kyselinu karmínovou stanovit. V experimentální části byl zkoumán obsah kyseliny karmínové v modelovém nápoji po ozáření slunečním zářením o výkonech 0,36 a 0,68 W/m2 v závislosti na přítomnosti cukrů, CO2 a době ozáření (7 a 14 h). Bylo zjištěno, že přítomnost cukrů a CO2 (3,5 mg/l) měl pozitivní vliv na stabilitu kyseliny karmínové po slunečním ozáření. Vyšší dávka záření a delší čas měly významný vliv na obsah kyseliny karmínové ve vzorcích. Současně s tím byla sledována také antioxidační aktivita.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Charakterizace retence v podmínkách ternárních mobilních fází v HILIC chromatografii
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mrvková, Sára; Česla, Petr; Bajerová, Petra
    Diplomová práce je věnována výzkumu a optimalizaci podmínek ternárních (třísložkových) mobilních fází a gradientů v HILIC chromatografii (Hydrophilic Interaction Liquid Chromatography). Cílem bylo posoudit potenciální dopad kombinace methanolu s mobilními fázemi acetonitrilu a vodného pufru. Z recentní literatury vyplývá, že kombinace acetonitrilu a methanolu v mobilní fázi může ovlivňovat charakter difuzní vodné vrstvy na povrchu HILIC stacionární fáze a mít vliv na selektivitu separace. Jako modelové analyty byly zvoleny nukleové báze, nukleosidy, barbituráty a sulfonamidy, které patří do kategorie polárních látek vhodných pro separaci. Bylo proměřeno retenční chování v gradientech s acetonitrilem a methanolem a byly určeny parametry retenčního modelu z gradientových dat. Na základě parametrů predikovaných retenčních časů jsou diskutovány vlivy uvedených organických rozpouštědel.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Electrochemické vlastnosti látek obsažených v šafránu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bínová, Monika; Metelka, Radovan; Mikysek, Tomáš
    Šafrán je koření známé pro svou výraznou barvu a charakteristickou vůni, které je vzhledem ke své vysoké ekonomické hodnotě často předmětem falzifikačních podvodů. Tato diplomo-vá práce je zaměřena na elektrochemickou analýzu a stanovení dvou hlavních složek šafrá-nu, krocinu a safranalu. V experimentální části byla provedena detailní studie elektroche-mického chování těchto složek ve vodném a organickém prostředí a dále byla vytvořena a optimalizována metoda pro stanovení safranalu pomocí pulzních elektrochemických technik. Metoda byla úspěšně využita pro stanovení safranalu v reálném vzorku šafránu. Tato práce přináší ucelený pohled na elektrochemické chování složek šafránu a poskytuje užitečné ná-stroje pro jeho analýzu a kontrolu kvality.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Stanovení vybraných organických kyselin v kávě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Horálková, Aneta; Řezková, Soňa; Červenka, Libor
    Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu vybraných organických kyselin ve vzorcích pražených i zelených kávových zrn. Teoretická část je věnována kávě, od jejího pěstování až po metody přípravy kávy a chemického složení. Jsou zde popsány fyzikálně chemické vlastnosti organických kyselin, jejich výskyt a použití. Dále jsou v teoretické části uvedeny možnosti stanovení organických kyselin ve vzorcích potravin a nápojů včetně úpravy vzorku před analýzou metodou SPE extrakce. Experimentální část se zabývá optimalizací HPLC a CZE metod pro stanovení organických kyselin ve vzorcích kávy a jejich izolací pomocí SPE metody. Na závěr jsou v této práci prezentovány výsledky stanovení organických kyselin ve vybraných vzorcích pražených i zelených kávových zrn.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza polyacetylenů v kořenové zelenině
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kvášová, Barbora; Česlová, Lenka; Hájek, Tomáš
    Diplomová práce se zabývá analýzou polyacetylenů v kořenové zelenině z čeledi miříkovitých. Extrakce těchto látek z mrkve, petržele a pastináku byla provedena pomocí různých extrakčních technik, přičemž nejvyšší účinnosti extrakce bylo dosaženo extrakcí dichlormethanem. Pro následné stanovení obsahu polyacetylenů ve vybraných vzorcích kořenové zeleniny byla použita kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Protože komerčně dostupné standardy jsou velmi drahé, bylo v rámci této diplomové práce přistoupeno k izolaci falcarinolu pomocí preparativní chromatografie. Z jednoho kilogramu čerstvé petržele bylo získáno 24,4 mg čistého standardu a bylo uspořeno značné množství finančních prostředků.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Fyzikálně-chemická charakterizace tobolek připravených technikou FDM 3D tisku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Miklová, Monika; Komersová, Alena; Fischer, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá charakterizací pevných lékových forem, konkrétně tobolek připravených metodou FDM 3D tisku. Pro přípravu tobolek byly využity biodegradabilní polymery na bázi polysacharidů. Testovány byly vzorky extrudované a tištěné z čistého Affinisolu, Affinisolu s příměsí 10 % pektin citrátu a Affinisolu s příměsí 10 % alginátu sodného. Byly charakterizovány extrudované filamenty i výsledné tištěné tobolky prostřednictvím 3D a 2D optické mikroskopie, infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací, Ramanovy spektroskopie a skenovací elektronové mikroskopie. Na snímcích skenovací elektronové mikroskopie byla také provedena rozměrová analýza pozorovaných vzorků