Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KSV FF (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5761

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 772
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Motivace uživatelů ayahuascy v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Sahula, Ondřej; Kašpar, Oldřich; Boukal, Tomáš
    Tématem bakalářské práce je analýza motivací uživatelů ayahuascy v České republice. Cílem práce je zmapovat motivace českých uživatelů ayahuascy, zároveň zjistit, jaká měla její konzumace dopad na život jedinců, a zdali by se dala implementovat do západní medicíny. Práce se opírá o data získaná během rozhovorů s informanty. Teoretickým východiskem jsou koncepty antropologie náboženství a medicínské antropologie.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Mentální anorexie v antropologické perspektivě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Federselová, Michaela; Retka, Tomáš; Viková, Lada
    Bakalářská práce se zabývá různými perspektivami, jakými informanti nahlíží na mentální anorexii. Jedná se o informanty nahlížející z různých pozic. Do bakalářské práce byli zapojeni lidé s mentální anorexií, jejich blízcí a lidé, kteří se s nemocí nikdy nesetkali. Další část bakalářské práce se zaměřuje na mýty kolující o této nemoci a zjišťuje míru informovanosti o této nemoci ve společnosti. Hlavním cílem práce tedy je zjistit, jak na mentální anorexii nahlíží lidé, kteří si nemocí neprošli, jak na ni nahlíží jejich blízcí, a jak lidé, kteří se s anorexií nikdy nesetkali.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv spolupráce rodičů s asistenty pedagoga na rozvoj kompetencí žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
    (Univerzita Pardubice, 2024) Čukanová, Viktorie; Konopíková, Michaela; Viková, Lada
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vlivu spolupráce mezi asistenty pedagoga a rodiči těchto žáků na jejich kompetence. Práce kombinuje teoretický rámec s praktickými zkušenostmi autorky, která se aktivně podílela na praxi v roli asistenta pedagoga. Analýza se zaměřuje na formy komunikace a četnost interakcí mezi asistenty pedagoga a rodiči, a to v kontextu jejich role v procesu enkulturace. Teoretická část práce zkoumá historii a náplň práce asistenta pedagoga, legislativní rámec, pojmy související s inkluzí a integrací, a specifika žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Praktická část práce se věnuje metodologii výzkumu, stanovuje cíle a výzkumné otázky, popisuje výzkumný soubor a realizaci šetření. Na závěr jsou prezentovány a diskutovány výsledky studie. Cílem této práce je přispět k lepšímu pochopení dynamiky spolupráce mezi asistenty pedagoga a rodiči dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a přispět k efektivnějšímu a kvalitnějšímu vzdělávání v inkluzivním prostředí.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv současné politiky Ruské Federace na obyvatele Kazachstánu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Aitmuratova, Malika; Dušek, Libor; Boukal, Tomáš
    Tato práce se zabývá současnými mezinárodními vztahy mezi moderním Kazachstánem a Ruskou federací, která byla kdysi v roli kolonizovaného а kolonizátora. Od vzniku Kazašského chanátu prošel kazašský národ připojením k carskému Rusku, totalitním režimem SSSR, a nakonec se stal nezávislým státem. Nicméně v mnoha oblastech se podle veřejného mínění Kazachstánu a zdrojů z internetu zdá, že země stále spoléhá na Rusko. Od roku 2020 došlo v obou zemích k různým politickým událostem, které tak či onak ovlivnily vzájemné vztahy. Cílem této práce bylo pomocí kvalitativních a kvantitativních metod zjistit názory Kazachů žijících v Kazachstánu a v zahraničí na to, jak daleko pokročil nezávislý stát, jaký je jejich postoj k moderní politice Ruska a jaký vliv má moderní politika Ruska na Kazachstán.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sociální rozměr zrakového postižení
    (Univerzita Pardubice, 2024) Atliakina, Anna; Durňak, Milan; Petráň, Tomáš
    Tato bakalářská práce zkoumá využití vizuální antropologie k dokumentaci zkušeností lidí se zrakovým handicapem a jejich unikátního vnímání světa skrze tvorbu filmu. Zabývá se nejen studiem vizuální antropologie, ale také problematikou sociokulturní inkluze a pochopení rozmanitosti lidských zkušeností. Filmová část práce se zaměřuje na vizualizaci zrakového vnímání postižených osob prostřednictvím smyslové antropologie, textová část poskytuje teoretický a informační základ, který odhaluje důležité aspekty výzkumu včetně lékařských, sociálních a technických hledisek. Obě části spolu tvoří komplexní pohled na problematiku zrakového handicapu v sociálním rozměru.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Integrace ukrajinských žáků do českého veřejného školního systému
    (Univerzita Pardubice, 2024) Křiklanová, Tereza; Retka, Tomáš; Dušek, Libor
    Cílem bakalářské práce je zmapovat a definovat, jakou roli sehrává v procesu integrace ukrajinských dětí do majoritní české společnosti veřejný školní systém. Tento výzkum reaguje na aktuální dění týkající se pomoci válečným utečencům, kteří byli donuceni opustit své domovy v důsledku vypuknutí válečného konfliktu mezi Ruskou federací a Ukrajinskou republikou. Primární terén pro tento smíšený výzkum bude představoval systém základních škol na Pardubicku. Další skupinu respondentů budou představovat rodiče žáků, kteří tyto školy navštěvují, dále pak také zaměstnanci a klienti neziskové organizace Kalyna. V práci budou využity koncepty antropologie migrace, veřejné politiky měst a neziskových organizací. Cílem výzkumu bude především analyzovat proces začleňování ukrajinských žáků a zkoumat případné bariéry, výzvy a potenciály, které tuto integraci ovlivňují pomocí dat získaných z dotazníku a polostrukturovaných rozhovorů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Rozděleni sítí: Autoetnografie amatérského volejbalu v Pardubicích
    (Univerzita Pardubice, 2023) Nádvorník, Tom Adam; Durňak, Milan; Petráň, Tomáš
    Tato vizuálně-antropologická autoetnografie se zabývá vnitřním světem a sociálními interakcemi v rámci amatérského volejbalového týmu. Autor používá kombinaci etnografického výzkumu a interpretace formou vizuálních médií k prozkoumání a zobrazení každodenního života hráčů, jejich motivací, emocí a vztahů na hřišti i mimo něj. V rámci autoetnografického přístupu autor využívá svých vlastních zkušeností a členství v amatérském volejbalovém týmu, jako základ pro reflexi a analýzu. Cílem této výzkumné studie je nejen popsat a analyzovat konkrétní aspekty amatérského volejbalu, ale také porozumět symbolickému významu a současné situaci tohoto sportu z perspektivy antropologie sportu. V práci jsou využity primárně kvalitativní metody, jako je zúčastněné pozorování, rozhovory a etnografické filmování.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Do hloubky - život plavce s časomírou
    (Univerzita Pardubice, 2023) Mourková, Daniela; Šavelková, Lívia; Petráň, Tomáš
    Bakalářská práce s názvem Do hloubky - život plavce s časomírou zkoumá problematiku času u vrcholového sportovce - plavce. Tato bakalářská práce se zabývá životem plavce, na který se nahlíží skrz antropologickou perspektivu. Pojednává o vlivu času na sport samotný, časové rozdělení sezóny, jak ovlivňuje čas vrcholového plavce, dále se věnuje tělesnosti, psychické náročnosti, motivaci a jaké má sport pro člověka výhody i nevýhody. Součástí bakalářské práce je audiovizuální výstup.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv bezdomovectví na systém hodnot jednotlivce
    (Univerzita Pardubice, 2023) Macháček, Michal; Horálek, Adam; Dušek, Libor
    Bakalářská práce se věnuje problematice bezdomovectví. Zabývá se především materiálními, ale i duševními hodnotami lidí bez domova. Zaměřuje se na dvě skupiny lidí bez domova, a to na lidi dlouhodobě pobývající na ulici a lidi pohybující se na ulici pouze krátkodobě, pro něž je pobyt na ulici pouhou epizodou nebo opakujícím se jevem. Výzkumná část práce je postavena na údajích z terénního deníku, který je výstupem kvalitativně zaměřeného terénního výzkumu. Byly zjišťovány údaje o minulosti, přítomnosti, ale i možné budoucnosti lidí bez domova. Práce se zaměřuje na zjištění, jak se v důsledku změny životního stylu změnily jejich především materiální, ale i duševní hodnoty, a které hodnoty jsou pro lidi bez domova nejdůležitější. Dílčí cíle zjišťují, jak lidé bez domova daným hodnotám rozumí a zda si vytváří nový sociální systém s vlastními hodnotami.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vývoj dětí v předškolním věku v návaznosti na sociální zázemí
    (Univerzita Pardubice, 2023) Bělínová, Karolína; Retka, Tomáš; Viková, Lada
    Bakalářská práce se zabývá tím, jaké faktory a procesy jsou dle názorů informantek klíčové pro zdravý vývoj předškolního dítěte. Rozhovory byly realizovány se zaměstnankyněmi soukromé mateřské školy sídlící v Praze a dále s matkami dětí do této mateřské školy v současnosti docházejících nebo těch dětí, které jí navštěvovaly v minulosti. Další část bakalářské práce se zabývá rozdíly mezi soukromým a veřejným vzdělávacím sektorem a tím, jak jsou tyto rozdíly vnímané tázanými informantkami. Cílem bakalářské práce je analyzovat názory a interpretace dotazovaných informantek, jak nahlíží na procesy a faktory, které mohou negativně nebo pozitivně ovlivňovat vývoj dítěte předškolního věku.