Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KHV FF (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5757

Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 258
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Hrobová výbava v době římské v Čechách
    (Univerzita Pardubice, 2010) Střihavková, Lenka; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Předložená práce se zabývá nálezy z hrobů doby římské v Čechách. Popisuje obsah stovky hrobů z různých pohřebišť, srovnává jej a poukazuje na rozdíly ve výbavách ve starší a v mladší době římské.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pravěké osídlení na Nymbursku
    (Univerzita Pardubice, 2010) Černá, Eliška; Jiráň, Luboš; Sigl, Jiří
    Tato práce je zaměřena na zhodnocení pravěké sídelní struktury na Nymbursku. Stručně popisuje přírodní podmínky a historii archeologického bádání ve sledované oblasti. Důležitou částí je katalog lokalit obsahující souhrnné informace o archeologických aktivitách v dílčích oblastech v určitém období pravěku. Jádrem práce zůstává popis zastoupení kultur v jednotlivých dobách pravěku v závislosti na různých prvcích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kamenné artefakty v době bronzové
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štark, Marek; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Práce nejprve charakterizuje dobu, na kterou se zaměřuje, a následně se věnuje jejímu obecnému chronologickému členění. Dále zahrnuje přehled archeologických výzkumů a nalezených kamenných artefaktů, jejichž obecný popis a zkoumání jejich účelu jsou rozebrány v další kapitole. U vybraných artefaktů, uvedených v kapitole s archeologickými výzkumy je zkoumán jejich účel a vliv na společnost, která je užívala. U těchto předmětů se následně určí jejich typ, dále jejich spojitost s prostředím, ve kterém byly nalezeny, a zařazení do časového období. Klíčové jsou předměty nalezené v oblasti střední Evropy. Jedná se tedy hlavně o artefakty užívané na území dnešních Čech. Z časového hlediska se ústřední pozornost věnuje především starší době bronzové a únětické kultuře, jako hlavnímu představiteli používající kamenné předměty na našem území. Výsledkem by měl být přehled kamenných artefaktů nalezených ve střední Evropě, popsaných v archeologických publikacích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kostel svatého Jakuba v Rané a počátky středověkého osídlení na Hlinecku
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štěpánková, Lucie; Frolík, Jan; Sigl, Jiří
    Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním materiálu z archeologického výzkumu u kostela svatého Jakuba v Rané, který proběhl v roce 2006. Tento archeologický materiál je doplněn o povrchové sběry z okolí obce Krouny a archeologické nálezy z obce Malinné. Dále jsou zařazeny kapitoly o přírodních podmínkách, historii Hlinecka a o regionálních badatelích. Součástí práce je i kresebná a fotografická dokumentace archeologických nálezů a lokalit.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Vincenc Paulus
    (Univerzita Pardubice, 2011) Erbanová, Aneta; Velková, Alice; Jirásková, Šárka
    Tato monografická práce "Vincenc Paulus" přináší veškeré informace o regionálně významné osobnosti, se zaměřením jak na jeho osobní kapitolu života, tak i na jeho profesní dráhu a dílo. Každý čtenář se v této práci setká s podrobným přehledem a charakterem životního příběhu Vincence Pauluse, které nám přibližují jeho posmrtně publikované pravidelné poznámky. Druhou polovinu této práce tvoří jednotlivá zaměstnání, zájmy a publikace s podrobnými obsahy. Čtenář bude také okrajově uveden do učitelské problematiky přelomu 19. a 20. století, z pohledu Vincence Pauluse a jeho záznamů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pravěká hradiště ve východních Čechách
    (Univerzita Pardubice, 2011) Svobodová, Petra; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Bakalářská práce se zabývá pravěkými hradišti na území východních Čech. Jsou zde věnovány kapitoly dějinám archeologického výzkumu hradišť, třídění typů a poloh opevnění, vývoji opevněných poloh v jednotlivých období pravěku. Jádrem práce je katalog pravěkých hradišť na sledovaném území. Z tohoto katalogu následně vychází chronologicko-geografická analýza. Výsledkem je rozpoznání obecnějších tendencí v budování pravěkých hradišť ve východních Čechách.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Historie poutního místa Hejnice
    (Univerzita Pardubice, 2011) Vedralová, Markéta; Panoch, Pavel; Prchal, Vítězslav
    Práce je věnována historii poutního kostela Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Svým charakterem se řadí mezi regionální a přispívá k poznání poutnictví a mariánské úcty na Frýdlantsku. Největší pozornost je věnována barokní etapě, kdy dochází k přestavbě kostela na vrcholně barokní dílo. Z toho důvodu je také značná část práce věnována kulturně dějinnému vývoji severních Čech v 17.- 18. století. Práce se rovněž zabývá popisem a ikonografickým rozborem umělecké výzdoby kostela.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Neznášov - Habřina - Rotemberk
    (Univerzita Pardubice, 2011) Vosáhlová, Tereza; Frolík, Jan; Sigl, Jiří
    Cílem mé bakalářské práce je shrnout dosavadní výsledky archeologických výzkumů na lokalitě hradu Neznášova, neboli Rotemberku, nacházejícího se v lesním komplexu severozápadně od Smiřic a jižně od Velichovek na katastrálním území obce Habřina, v okrese Hradec Králové. Práce spočívá především v kompletaci dosavadních poznatků o lokalitě a zpracování zpráv z regionální, historické a archeologické literatury. Hlavní částí práce je zpracování nepočetného archeologického materiálu, získaného při povrchových průzkumech a zjišťovacích výzkumech, dnes již zaniklého hradu, které proběhly v letech 1978 a 1992. Součástí práce je také fotografická dokumentace. V závěru práce je lokalita zařazena do historických souvislostí, je diskutován vztah k sousední lokalitě Vražba a rovněž i zánik Rotemberku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Osídlení z doby římské v Praze - Letňanech
    (Univerzita Pardubice, 2011) Štysová, Karolina; Jiráň, Luboš; Titz, Pavel
    Tato bakalářská práce se věnuje záchrannému archeologickému výzkumu, který probíhal v roce 2009 v Letňanech. Tento výzkum odhalil část sídliště ze starší doby římské, proto se také první kapitoly snaží ozřejmit hlavní fenomény tohoto historického období. Další kapitoly pojednávají o přírodních podmínkách a sídelním kontextu Letňan. Jádro práce představuje analýza terénní situace a nálezových kontextů a celkové zhodnocení zkoumané lokality.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Církevní architektura a menší sakrální stavby na Opočensku
    (Univerzita Pardubice, 2011) Poskočilová, Šárka; Panoch, Pavel; Škabrada, Jiří
    Tato bakálářská práce se zabývá církevní architekturou a menšími sakrálními stavbami na Opočensku. První část pojednává o charakteristice geografického a historického vymezení regionu. Práce přináší náhled na přehled církevní architektury od středověku až do současnosti. Další částí je typologie menších církevních památek a jejich role v krajině. Hlavní částí je katalog kostelů a menších církevních památek se zaměřením na jejich historii, ikonografii, popis architektury a její výzdoby, umělecky a historicky cenného mobiliáře. Závěrečná část je věnována současnému stavu objektů a památkové ochraně.